Trampov ljekar krije pravo stanje?

Tramp je prebačen u bolnicu nekoliko sati nakon uspostavljanja dijagnoze, u iznenadnom razvoju događaja koji je okrenuo naglavačke predsjedničku kampanju mjesec prije izbora 3. novembr

26698 pregleda 80 reakcija 8 komentar(a)
Konli na pres konferenciji, Foto: AP Photo
Konli na pres konferenciji, Foto: AP Photo

Predsjednik SAD Donald Tramp još nije na jasnom putu ka oporavku od kovida-19 i neki od njegovih vitalnih znakova u petak su bili veoma zabrinjavajući, rekao je Mark Medous, šef osoblja Bijele kuće.

On je dodao da će narednih 48 sati biti kritični u njegovoj borbi sa bolešću, objavila je agencija Asošiejtid pres.

Ovi komentari su uslijedili nakon što je otkriveno da je Trampu dat dodatni kiseonik u petak ujutro u Bijeloj kući, prije nego što je prebačen u Nacionalni vojno-medicinski centar Volter Rid blizu Vašingtona. Njegovo osoblje je tvrdilo da ima je imao samo blage simptome.

Trampovi ljekari su danas na konferenciji za novinare predstavili ružičastu sliku njegovog stanja.

Ljekar Bijele kuće Šon Konli je rekao da je Tramp "dobro" i da je 24 sata "bez temperature".

"Tim i ja smo ekstremno srećni zbog napretka koji je predsjednik ostvario," rekao je Konli.

Jedan od ljekara je izjavio da im je Tramp rekao "Osjećam kao da bih danas mogao da izađem odavde.

Konli nije htio da kaže kada bi predsjednik mogao da bude otpušten.

Tramp je prebačen u bolnicu nekoliko sati nakon uspostavljanja dijagnoze, u iznenadnom razvoju događaja koji je okrenuo naglavačke predsjedničku kampanju mjesec prije izbora 3. novembra.

Trampov tim ljekara je saopštio da on ne dobija dodatni kiseonik niti uzima lijek hidroksihlorokin. Konli je rekao da je Tramp liječenje počeo remdesivirom, lijekom za koji je poznato da pomaže u oporavku oboljelih od kovida-19.

"Njujork tajms" je objavio da je odluka da se Tramp prebaci u bolnicu donesena zato što je otežano disao i pošto mu je opao nivo kiseonika, zbog čega su mu ljekari dali dodatni.

Bijela kuća je saopštila da će Tramp narednih nekoliko dana iz predostrožnosti raditi u specijalnom apartmanu u bolnici.

On je na Tviteru objavio da se osjeća dobro zahvaljujući ljekarima i medicinskim sestrama.

"Ljekari, sestre i svi u sjajnom medicinskom centru Volter Rid, i ostali iz takođe nevjerovatnih institucija koji su im se pridružili, su izuzetni!" rekao je Tramp.

"Ogroman napredak je ostvaren tokom posljednjih šest mjeseci borbe protiv ove pošasti. Uz njihovu pomoć, osjećam se dobro!"

Razbolijevanje je najnoviji udarac za republikanskog predsjednika, koji u anketama zaostaje za demokratskim rivalom Džoom Bajdenom.

Tramp je prvi predsjednik koji će ostati duže u bolnici od kada je Ronald Regan ranjen u pokušaju atentata 1981. godine.

Aktuelni predsjednik je od početka umanjivao opasnost od pandemije koronavirusa, koja je odnijela više od 200 hiljada života u SAD.

Konli je rekao da je Tramp dobio prvu dozu petodnevne terapije remdesivira, intravenoznog antiviruskog lijeka koji proizvodi kompanija Gilead sajensiz. On takođe uzima eksperimentalnu terapiju, REGN-COV2 kompanije Regeneron, jedan od nekoliko eksperimentalnih ljekova za kovid-19 poznatih kao monoklonska antitijela, kao i cink, vitamin D, famotidin, melatonin i aspirin, rekao je Konli.

Tramp je rano u petak objavio na Tviteru da su on i njegova supruga Melanija zaraženi.

Doktor Konli je rekao da se prva dama SAD "osjeća odlično".

Predsjednik spada u visokorizičnu grupu zbog svojih godina i tjelesne težine. Otkad je na funkciji, djelovalo je da je dobrog zdravlja, ali nije poznato da je redovno fizički aktivan ili da se zdravo hrani.

Testiranje u petak je pokazalo da je još nekoliko istaknutih republikanaca pozitivno, uključujući bivšu savjetnicu u Bijeloj kući Kelijan Konvej i senatore Majka Lija i Toma Tilisa.

Kovid -19 je danas dijagnostifikovan trećem senatoru, republikancu Ronu Džonsonu, predsjedavajućem Odbora Senata za domovinsku bezbjednost. Pozitivan je i bivši guverner iz Nju Džersija Kris Kristi.

Potpredsjednik Majk Pens, koji bi preuzeo predsjedničke dužnosti ako bi se Tramp teško razbolio, dobio je negativan rezultat. Bivši guverner Indijane (61) radi iz svoje rezidencije koja je oko pet kilometara udaljena od Bijele kuće.

Britanski premijer Boris Džonson, koji je u aprilu takođe hospitalizovan zbog kovida-19, rekao je novinarima da nema sumnje da će se Tramp uspješno oporaviti.

"On je očigledni prirodno veoma otporan karakter i siguran sam da će ovo dobro prebroditi," rekao je Džonson.

Kineski predsjednik Si Đinping je poslao poruku Trampu i njegovoj supruzi, poželivši im brz oporavak, prenijela je kineska državna televizija.

Trampova kampanja je u petak suspendovala događaje koji podrazumijevaju fizičko prisustvo predsjednika i njegove porodice. Pens će, međutim, nastaviti da nastupa umjesto Trampa.

U petak je objavljeno da je i menadžer Trampove kampanje Bil Stepien pozitivan na kovid-19 i da će raditi od kuće.

Bajden je povukao reklame u kojima napada Trampa, ali je inače nastavio kampanju nakon što je testiranje pokazalo da je negativan na smrtonosni virus.

On je u objavi na Tviteru pozvao Amerikance da nose maske.

"Ne činite to samo zbog sebe, nego zbog ljudi koje volite."

Virus bi mogao komplikovati Trampovu inicijativu da u Vrhovni sud postavi konzervativnu sutkinju Ejmi Koni Beret.

Li i Tilis su članovi Pravosudnog odbora Senata, koji bi 12. oktobra trebalo da počne saslušanje o imenovanju Beretove.

Bonus video: