TRAMPOVA STRATEGIJA ISPOSTAVILA SE KAO IGRANJE VATROM

Oslanjanje na nepouzdane testove ugrozilo Bijelu kuću

Predsjednik SAD je često ignorisao javne zdravstvene preporuke svoje administracije o nošenju maske i socijalnoj distanci, govoreći da su svi oko njega testirani novim uređajem

10385 pregleda 5 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Na početku pandemije, američki predsjednik Donald Tramp je odlučio da vjeruje aparatu veličine tostera koji za nekoliko minuta može izbaciti rezultate.

Krajem marta, Tramp je pozdravio pokretanje testa ID NOW koji su proizvele Abot laboratorije i njegovu rasprostranjenu upotrebu u Bijeloj kući kako bi se smrtonosni virus držao podalje. Predsjednik je često ignorisao javne zdravstvene preporuke svoje administracije o nošenju maske i socijalnoj distanci, govoreći da su svi oko njega testirani novim uređajem.

Njegova strategija se, međutim, ispostavila kao igranje vatrom.

"Oslanjanje na brzi test, koji ima svoja ograničenja, nažalost je Bijeloj kući i njenom osoblju dao lažni osjećaj sigurnosti da kontrolišu virus”, kaže za Rojters Vilijam Šafner, infektolog iz Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt.

"Ne možete se osloniti na test da biste stvorili barijeru između vas i virusa i moraju se nositi maske, poštovati socijalna distanca i ne ići na sve te skupove".

Rojters piše da brzi testovi mogu pomoći u suzbijanju širenja veoma zaraznog virusa, ali da nije predviđeno da se koriste izolovano. Negativan rezultat bilježi samo jedan trenutak i ne čuva od infekcije ubrzo nakon toga. Osoba može biti zarazna danima prije nego što se količina virusa u tijelu registruje pozitivno na testu.

Krutika Kupali, ekspertkinja za zarazne bolesti sa Medicinskog univerziteta Južne Karoline, kaže da se ne zna dovoljno o ​​tome koliko su ovi brzi testovi pouzdani u asimptomatskim slučajevima.

"Tramp se igrao vatrom i zaista je bilo pitanje vremena kada će se tako nešto desiti. Čak i ako je Tramp bio blizu nekoga ko je bolestan, nošenja maske je moglo spriječiti da dobije virus”, kazala je za Rojters.

Portparolka Abota je kazala da ID NOW test za koronavirus - koji je koristilo više od 11 miliona Amerikanaca od marta, kada su ga regulatori odobrili za hitnu upotrebu - daje pouzdane rezultate.

Zlatni standard u dijagnostičkom testiranju je poznat kao lančana reakcija polimeraze, ili PCR test, i obavlja se u laboratoriji. Međutim, potrebno je da prođu sati ili dani dok se ne dobiju rezultati.

Abot test daje rezultate za 13 minuta ili manje.

Bijela kuća nije objavila detalje o tome kojim testovima su posljednjih dana podvrgnuti Tramp ili glavna savjetnica Bijele kuće Houp Hiks. Takođe postoje dokazi da su Abot testovi koji su rutinski korišteni za osoblje Bijele kuće i posjetioce dali netačne rezultate, niti da su se Tramp i Hiksova razboljeli u Bijeloj kući a ne negdje drugo.

Međutim, uprkos Trampovom entuzijastičnom prihvatanju ID NOW testa, neki istraživači su izrazili sumnju u njegovu preciznost.

U maju je studija Univerziteta Njujork pokazala da Abot testu možda promakne trećina do skoro polovine pozitivnih slučajeva. Istog mjeseca su istraživači Medicinskog centra Irving na Univerzitetu Kolumbija otkrili da je ID NOW test identifikovao samo 73,9 odsto zaraženih uzoraka. Američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) priznala je u maju da postoji zabrinutost zbog “potencijalno nepreciznih rezultata” ID NOW testova.

U odobrenju tih testova za hitnu upotrebu, koje je ažurirano prošlog mjeseca, FDA je navela da bi moglo biti potrebno dodatno testiranje da bi se potvrdili prvobitni rezultati.

Povezani članci

03. Oktobar 2020.

Trampov ljekar krije pravo stanje?