tramp će održati predizborni miting

Tramp predložio pomijeranje preostalih debata za po sedam dana, Bajden odbio

Komisija za predsjedničke debate saopštila je ranije danas da će rivali u drugoj debati "učestvovati sa odvojenih udaljenih lokacija, radi zaštite zdravlja i bezbjednosti svih učesnika druge predsjedničke debate". Navela je da će voditelj debate ostati u Majamiju, gdje je drugo sučeljavanje licem u lice trebalo da bude održano 15. oktobra

5575 pregleda 1 komentar(a)
Tramp i Bajden, Foto: AP Photo
Tramp i Bajden, Foto: AP Photo

Predsjednik SAD, republikanac Donald Tramp predložio je da preostale dvije predsjedničke debate, u kojima mu je rival predsjednički kandidat demokrata Džozef Bajden, budu pomjerene za po nedjelju dana kako bi bile održane licem u lice, a ne virtuelno.

Izborni štab Bajdena (77) ubrzo je odbio predlog Trampa (74) za pomijeranje termina treće debate, zakazane za 22. oktobar.

Komisija za predsjedničke debate saopštila je ranije danas da će rivali u drugoj debati "učestvovati sa odvojenih udaljenih lokacija, radi zaštite zdravlja i bezbjednosti svih učesnika druge predsjedničke debate". Navela je da će voditelj debate ostati u Majamiju, gdje je drugo sučeljavanje licem u lice trebalo da bude održano 15. oktobra.

Tramp, zaražen koronavirusom, nekoliko minuta kasnije je rekao da "neće da učestvuje u virtuelnoj debati". Za razliku od Trampa, Bajdenov izborni štab je naveo da je kandidat demokrata spreman za virtuelnu debatu i da se "raduje direktnom obraćanju američkom narodu".

Bajdenov štab je potom, a prije nego što je Tramp predložio odlaganje druge i treće debate za po sedam dana, naveo da će kandidat demokrata sam učestvovati na događaju 15. oktobra i predložio odlaganje drugog duela za 22. oktobar, dan u kojem je planirano treće sučeljavanje predsjedničkih kandidata.

Trampa su iz Bajdenovog štaba optužili da odbijanjem učešća u virtuelnoj debati pokušava da "izbjegne odgovornost" tako što se neće direktno suočiti s biračima.

Nakon što je Tramp odbio učešće u virtuelnoj debati, njegov izborni štab je saopštio da će šef Bijele kuće umjesto televizijskog duela s Bajdenom 15. oktobra održati predizborni miting.

"Patetično je što čudovišta iz močvare u Komisiji za predjsedničke debate sada hitro staju u odbranu Bajdena jednostranim otkazivanjem debate licem u lice", rekao je šef Trampovog izbornog štaba Bil Stepin.

Stepin je dodao da "bezbjednost svih učesnika može lako da bude postignuta bez otkazivanja prilike da birači vide (sučeljavanje) oba kandidata licem u lice".

Debata kandidata za potpredsjednika SAD, republikanca Majka Pensa i demokrate Kamale Haris, noćas je održana u Solt Lejk Sitiju. Radi smanjenja mogućnosti zaraze koronavirusom, Pens i Haris su bili udaljeni 3,7 metara jedno od drugog i razdvojeni dvijema barijerama od pleksiglasa.

Tramp je 1. oktobra, 48 sati poslije prve debate s Bajdenom, pozitivno testiran na koronavirus, a ubrzo i njegovi brojni saradnici. Od 2. do 5. oktobra bio je u bolnici, gdje je liječen od infekcije.

Kada je izašao iz bolnice u ponedjeljak, Tramp je i dalje bio zarazan, a ljekari kasnije nisu objavljivali detalje o njegovom zdravstvenom stanju.

Prema smjernicama Centara za kontrolu i sprečavanje bolesti, osobe sa umjerenim simptomima zaraze koronavirusom mogle bi da budu zarazne 10 dana, koliko bi trebalo i da ostanu u izolaciji.

Prva predsjednička debata, 29. septembra u Klivlendu, bila je haotična i obilježena ličnim uvredama, napadima i čestim Trampovim i povremenim Bajdenovim upadanjem u riječ sagovornika.

Predsjednički izbori su zakazani za 3. novembar. Ankete daju jasnu prednost Bajdenu u odnosu na Trampa.

Preporučujemo za Vas