Vlast Sjeverne Koreje godišnjicu partije proslavila noćnom vojnom paradom

Analitičari iz inostranstva su predviđali da će Pjongjang na paradi predstaviti najnovije oružje iz sve većeg nuklearnog arsenala koji predstavlja prijetnju za američke saveznike u regionu, ali i za samo kopno SAD

4441 pregleda 1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: BETAPHOTO
Kim Džong Un, Foto: BETAPHOTO

Sjeverna Koreja je danas održala veliku vojnu paradu i masovni skup u Pjongjangu u znak proslave 75. godišnjice osnivanja vladajuće komunističke partije.

Centralno mjesto na višečasovnoj proslavi imao je lider države i Radničke partije Koreje Kim Džong Un, a prisustvovale su desetine hiljada građana.

Analitičari iz inostranstva su predviđali da će Pjongjang na paradi predstaviti najnovije oružje iz sve većeg nuklearnog arsenala koji predstavlja prijetnju za američke saveznike u regionu, ali i za samo kopno SAD.

Načelnik Generalštaba vojske Južne Koreje rekao je jutros da ima znakova da je Pjongjang mobilisao "veliku masu (ljudi) i opremu" za paradu na Trgu Kim Il Sunga.

Vojna parada je priređena noću, što je neobično i za Sjevernu Koreju, ali bi to moglo da se ne bi vidjele pojedinosti najvažnijeg oružja, ili da bi se izveo spektakl svjetlosnim efektima tokom parade.

Proslava održana u toku noći
Proslava održana u toku noćifoto: BETAPHOTO

Godišnjica osnivanja vladajuće stranke dolazi u vrijeme sve većih ekonomskih teškoća u zemlji za koje analitičari ocjenjuju da postaju jedan od najtežih testova za vođstvo Kima, lidera od 2011. godine.

Bonus video: