UN: U svijetu 29 miliona djevojčica i žena koje su žrtve modernog ropstva

Po izvještaju pod nazivom "Osujećene šanse" (Stacked Odds), žene čine 99 odsto svih žrtava prisilnog seksualnog iskorišćavanja, 84 odsto svih žrtava prisilnog braka i 58 odsto svih žrtava prisilnog rada

7825 pregleda 48 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U novom izvjštaju, predstavljenom u Ujedinjenim nacijama, procjenjuje se da je u svijetu 29 miliona devojčica i žena žrtava savremenih oblika ropstva, prisilnog rada, čak i u sopstvenoj porodici, prinudnih brakova, dužničkog ropstva.

Suosnivačica organizacije za borbu protiv ropstva "Walk Free" Grejs Forest izjavila je da svaka 130. žena i djevojčica u svetu živi u nekom obliku savremenog ropstva.

"Danas u ropstvu živi više ljudi nego ikada prije u istoriji", rekla je Forest na konferenciji za novinare u UN u Njujorku.

Organizacija "Walk Free" definiše savremeno ropstvo "kao sistematsko oduzimanje lične slobode, pri čemu se osoba zloupotrebljava za nečiju ličnu ili finansijsku korist".

Procjena da je svaka 130. žena i djevojčica u svijetu u savremenom ropstvu, ustanovljena je na osnovu rada organizacije "Walk Free", i dvije agencije UN - Međunarodne organizacije za rad i Međunarodne organizacije za migracije.

Po izvještaju pod nazivom "Osujećene šanse" (Stacked Odds), žene čine 99 odsto svih žrtava prisilnog seksualnog iskorišćavanja, 84 odsto svih žrtava prisilnog braka i 58 odsto svih žrtava prisilnog rada.

Forest je rekla da se eksploatacija "normalizovala u ekonomiji", kao i u migracionim putevima, što se i pogoršalo zbog pandemije koronavirusa, uz "nagli porast prisilnih i dečjih brakova i eksploatacije radnika širom svijeta".

Najavila je da "Walk Free" i program UN "Every Woman, Every Child" pokreću svjetsku kampanju za ukidanje savremenog ropstva pozivom na okončanje dječijeg i prisilnog braka i legalizovanih sistema eksploatacije radnika-migranata. Kampanja takođe poziva multinacionalne kompanije na transparentnost i odgovornost.

Bonus video: