Ljekari kazali da Tramp više nije zarazan

Bijela kuća nije komentarisala da li saopštenje doktora Konlija znači da je Tramp testiran negativno na koronavirus

6613 pregleda 12 komentar(a)
Juče se prvi put pojavio u javnosti nakon izlaska iz bolnice, Foto: AP Photo
Juče se prvi put pojavio u javnosti nakon izlaska iz bolnice, Foto: AP Photo

Ljekar Bijele kuće Šon Konli izjavio je da predsjednik Donald Tramp više ne predstavlja rizik za prenošenje koronavirusa, ali nije izričito rekao da li je Tramp negativan.

Dijagnoza je postavljena dok se predsjednik pripremao za nastavak predizbornih skupova i drugih aktivnosti.

U dopisu koji je objavila Bijela kuća, Konli je rekao da je Tramp ispunio kriterijume Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) za bezbjedno napuštanje izolacije i da prema "trenutno priznatim standardima" više ne predstavlja rizik kao prenosilac.

Dopis je stigao poslije prvog Trampovog pojavljivanja u javnosti od povratka u Bijelu kuću nakon liječenja od koronavirusa u vojnoj bolnici.

Stotine ljudi okupilo se u subotu popodne na travnjaku ispod terase Bijele kuće sa koje se Tramp obratio pružajući podršku policajcima i drugim službenicima u sprovođenju zakona.

U memorandumu se ne navodi da je Trump imao negativan test na virus. Ali osetljivi laboratorijski testovi, poput PCR testa, otkrivaju virus u uzorcima brisa uzetih iz nosa i grla.

Doktor Vilijam Moris, iz laboratorije na klinici Majo, rekao je ranije ove nedjelje da bi, koristeći PCR testove, predsjednikov medicinski tim mogao hipotetički da mjeri i prati količinu virusa u uzorcima i da posmatra kako virus opada.

Neki medicinski stručnjaci ipak smatraju da je prerano proglašeno da Tamp nije zarazan.

Specijalista za zarazne bolesti i predsjednik odjeljenja na Jejlskoj školi za javno zdravlje dr Albert Ko izjavio je sinoć da se čini da Bijela kuća slijedi smjernice CDC o tome kada je prikladno prekinuti izolaciju poslije blagih do umjerenih slučajeva kovida 19, ali je upozorio da oni koji su imali teži oblik bolesti treba da provedu u izolaciji 20 dana.

Doktor Ko je naveo da se Tramp liječio steroidom deksametazonom, koji se obično koristi za pacijente sa ozbiljnim oblikom kovid-19. i dodao da je Bijela kuća izdala nejasno saopštenje o Trampovom zdravlju i da su mnoga pitanja ostala bez odgovora, uključujući i to da li je predsjednik imao upalu pluća.

Tramp je najavio da će sutra prisustvovati stranačkom skupu u gradu Sanfordu na Floridi, jednoj od ključnih država za pobjedu na američkim izborima.

Bonus video: