poručio da se o zemlji svi moraju brinuti

Papa: Planeta se ne može cijediti kao pomorandža

"Nauka nam govori svakog dana sve preciznije da je neophodno djelovati hitno"

4118 pregleda 5 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: AP Photo
Papa Franjo, Foto: AP Photo

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo uputio je danas hitan poziv na akciju za odbranu planete i pomoć siromašnima rekavši da Zemlja ne može da se cijedi kao pomorandža, tokom govora na onlajn sastanku o klimi na kojem su učestvovale brojne poznate ličnosti.

"Nauka nam govori svakog dana sve preciznije da je neophodno djelovati hitno. Ne pretjerujem, nauka to kaže ako želimo da izbjegnemo radikalne promjene klime i katastrofe", rekao je papa.

Poglavar je dodao da naučnici navode da je čovječanstvu ostalo malo godina, manje od 30 kako bi se drastično smanjila emisija gasova sa efekom staklene bašte u atmosferi.

Prema njegovim riječima, tranzicija treba da uzme u obzir uticaj na siromašne, lokalno stanovništvo i one koji rade u energetskom sektoru.

Papa je dodao da se o Zemlji svi moraju brinuti.

Onlajn sastanak inicijative nazvane "Countdown" (Odbrojavanje) okupio je predstavnike mreža koje se bave klimom, kao i druge ličnosti. Sastanak organizovan je u San Francisku.

Pored pape, na sastanku se obratio britanski princ Vilijam (William) a učešće su najavili bivši američki potpredsjednik Al Gor (Gore), predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen (Fon der Leyen) i glumci Prijanka Čopra (Priyanka Chopra) i Kris Hemsvort (Chris Hemsworth).

Preporučujemo za Vas