pozvali susjede da se pridržavaju obećanja

Južna Koreja zabrinuta zbog rakete prikazane u Pjongjangu

Na proslavi 75. rođendana vladajuće stranke u Pjongjangu, Sjeverna Koreja je na vojnoj paradi juče prikazala različite sisteme naoružanja, uključujući dvije rakete koje su prvi put otkrivene stranoj javnosti

3083 pregleda 0 komentar(a)
Raketa prikazana na paradi, Foto: AP Photo
Raketa prikazana na paradi, Foto: AP Photo

Južna Koreja je pozvala danas Sjevernu da se pridržava svojih prethodnih obećanja o razoružanju, izražavajući zabrinutost zbog prikazivanja nove rakete velikog dometa na vojnoj paradi u Pjongjangu.

Na proslavi 75. rođendana vladajuće stranke u Pjongjangu, Sjeverna Koreja je na vojnoj paradi juče prikazala različite sisteme naoružanja, uključujući dvije rakete koje su prvi put otkrivene stranoj javnosti.

Jedna je izgledala je kao interkontinentalna balistička raketa, a druga je vjerovatno nadograđena verzija projektila koji se lansiraju sa podmornica.

Iako neki stručnjaci kažu da bi to mogle da budu samo makete raketa u razvoju, njihovo prikazivanje pokazuje da Sjeverna Koreja nastoji da pojača svoje naoružanje tokom zastoja u nuklearnoj diplomatiji sa Sjedinjenim Državama.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je zabrinuto zbog činjenice da je "Sjeverna Koreja otkrila oružje, uključujući ono za šta se sumnja da je nova balistička raketa velikog dometa".

U saopštenju se zahtijeva da se Sjeverna Koreja pridržava međukorejskih sporazuma iz 2018. godine o smanjenju napetosti.

Južnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je odvojeno saopštenje u kojem poziva Sjevernu Koreju da se vrati pregovorima kako bi postigla napredak u svojoj posvećenosti denuklearizaciji i mira na Korejskom poluostrvu.

Nakon hitnog sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost, članovi savjeta u Južnoj Koreji rekli su da će nastaviti da analiziraju strateški značaj sjevernokorejskih sistema naoružanja koji su prikazani juče i da preispituju odbrambene sposobnosti Južne Koreje.

Odnosi dvije Koreje i dalje su napeti usred zastoja u nuklearnoj diplomatiji Pjongjanga i Vašingtona.

Tokom govora na vojnoj paradi, sjevernokorejski lider Kim Džong Un upozorio je da će u potpunosti mobilisati svoju nuklearnu silu ako bude ugrožen, ali će izbjeći direktne kritike Vašingtona.

Preporučujemo za Vas