"NEĆEMO PODRŽATI SAD"

Lavrov: Novi američki zahtjevi upućeni Iranu su za žaljenje

Lavrov je rekao da Moskva neće podržati američke zahtjeve za promjene sporazuma koji je Iran sklopio 2015. sa svjetskim silama i prema kome je prihvatio smanjenje svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija
2 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
01.02.2019. 14:59h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je danas američko zalaganje za izmjenu nuklearnog sporazuma s Iranom, dok su predstavnici njemačke vlade rekli da će ta zemlja tražiti više detalja oko toga šta SAD žele i analizirati situaciju sa svojim evropskim partnerima.

Lavrov je rekao da Moskva neće podržati američke zahtjeve za promjene sporazuma koji je Iran sklopio 2015. sa svjetskim silama i prema kome je prihvatio smanjenje svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. 

Američki predsjednik Donald Tramp je u petak produžio odluku o suspenziji sankcija Iranu ali je upozorio da će SAD da se povuku iz sporazuma za nekoliko mjeseci ukoliko se "užasne greške" u tom dogovoru ne isprave.

Lavrov je rekao danas na konferenciji za novinare u Moskvi da su novi američki zahtjevi upućeni Iranu "za žaljenje" i da dovode u sumnju sposobnost Vašingtona da poštuje međunarodne sporazume. 

On je posebno istakao da bi ukidanje iranskog nuklearnog sporazuma obeshrabrilo Sjevernu Koreju da ispregovara bilo kakv budući sporazum i odustane od svojih nuklearnih i raketnih programa.

"Mi nećemo podržati šta SAD pokušavaju da urade.. da promijene tekst sporazuma da uključe stvari koje su apsolutno neprihvatljive za Iran", rekao je Lavrov.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel Štefen Zajbert rekao je danas da Berlnin podržava nuklearni sporazm. On je rekao da će Njemačka analizirati situaciju sa svojim evropskim partnerima. 

Portparolka njemačkog ministarstva vanjskih poslova Marija Adebar rekla je da će zvaničnici sjesti sa Amerikancima da vide kakve ciljeve i zahteve tačno traži američki predsjednik. Ona je rekla da Trampove izjave izgleda da su prije svega upućene njegovom Kongresu.

Sporazum iz 2015. godine je Iran potpisao sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Kinom i Rusijom.