Pelosi odbacila Trampov plan pomoći ekonomiji

Pelosi je u pismu navela da demokratama iznos od 1,8 milijardi dolara "nije dovoljan", a njemu se protive i republikanci u američkom Senatu koji tvrde da je predloženo previše sredstava

8948 pregleda 1 komentar(a)
Pelosi, Foto: AP/ Jose Luis Magana
Pelosi, Foto: AP/ Jose Luis Magana

Nensi Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, odbacila je u utorak najnoviji Trampov plan pomoći ekonomiji pogođenoj kovidom-19 zbog čega je sve vjerovatnije da se republikanci i demokrate neće uspjeti dogovoriti prije izbora u novembru, prenosi Hina.

Pelosi je u pismu navela da demokratama iznos od 1,8 milijardi dolara "nije dovoljan", a njemu se protive i republikanci u američkom Senatu koji tvrde da je predloženo previše sredstava.

"Predloženim sredstvima ne može se odgovoriti na pandemiju i duboku recesiju"

Pelosi je rekla da se predloženim sredstvima ne može odgovoriti na pandemiju i duboku recesiju. Predlog koji je prošle nedjelje predstavio ministar finansija Stiven Mnučin opisala je kao "korak naprijed, a dva nazad".

Pelosi se i dalje nada dogovoru i čini se da je otvorena za nastavak pregovora s Mnučinom.

"Moraju se napraviti značajne izmjene kako bi se ispravili nedostaci Trampovog prijedloga", dodala je Pelosi.

U pismu se jasno navodi da demokrate ponudu Bijele kuće smatraju nedovoljnom za testiranje i praćenje zaraze kovidom-19, sigurnost radnika, staranje o djeci, olakšice za male preduzetnike i druga područja.

"Predsjednik samo želi da se njegovo ime pojavi na čeku prije izbornog dana i da porastu tržišta. Predsjednikov stav je sramotan u vrijeme kada potreba za trenutnom i smislenom akcijom ne može biti hitnija", dodala je Pelosi.

Demokrate u Zastupničkom domu službeno su primili najnoviju ponudu Bijele kuće za vikend, rekla je Pelosi nekoliko dana nakon što se Tramp povukao iz pregovora pa im se ponovno odlučio vratiti.

Iako se predlogu opiru i demokrate i republikanci, zvaničnici Trampove administracije pozvali su u nedjelju Kongres da usvoji predloženi paket pomoći ekonomiji.

Bonus video: