Kovid-19, ponovo?

Naučnici tvrde da je potvrđeni broj slučajeva reinfekcije mali i da to ne treba da utiče na napore za razvijanje vakcine

10152 pregleda 0 komentar(a)
Imunolozi tvrde da se i ranije dešavalo da virusi iz porodice koronavirusa više puta napadnu čovjeka, Foto: REUTERS
Imunolozi tvrde da se i ranije dešavalo da virusi iz porodice koronavirusa više puta napadnu čovjeka, Foto: REUTERS

Slučaj muškarca u Sjedinjenim Državama koji se dva puta zarazio koronavirusom pokazuje da je još puno toga nepoznato u vezi sa imunološkom reakcijom i takođe pokreće pitanja o vakcinaciji, kazali su juče naučnici i istakli da to takođe opovrgava teorije o stvaranju kolektivnog imuniteta.

Dvadesetpetogodišnjak iz Rina u Nevadi bio je pozitivan na koronavirus u aprilu nakon što je ispoljio blage simptome, zatim se ponovo razbolio krajem maja i klinička slika mu je bila ozbiljnija, navodi se u članku medicinskog časopisa „Lanset“.

Izvještaj je objavljen svega nekoliko sati nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp, koji je bio zaražen kovidom-19 i hospitalizovan ranije ovog mjeseca, kazao da vjeruje da je sada imun i da se osjeća „moćno“.

Naučnici su kazali da mada su poznati i potvrđeni slučajevi reinfekcije rijetki - a muškarac iz Nevade se sada oporavio - takvi podaci su zabrinjavajući. Drugi izolovani slučajevi reinfekcije prijavljeni su širom svijeta, uključujući i Aziju i Evropu.

U Holandiji, Nacionalni Institut za javno zdravlje potvrdio je juče da je jedna 89-godišnja Holanđanka, koja je takođe bila bolesna od rijetkog oblika kancera koštane srži, nedavno preminula nakon što se drugi put zarazila koronavirusom.

Holandski mediji su objavili da je to prvi poznati smrtni slučaj u svijetu nakon reinfekcije virusom SARS-CoV-2.

„Sve je više dokaza koji ukazuju da je reinfekcija moguća, ali još uvijek ne znamo koliko je uobičajena“, kazao je za Rojters Sajmon Klark ekspert mikrobiologije na britanskom Reding univerzitetu.

„Ukoliko se pokaže da je lako ponovo zakačiti virus, onda bi to moglo imati ozbiljne posljedice za programe vakcinacije i na naše poimanje kada i kako će se pandemija završiti“.

Postoji više razloga zbog čega su ljudi podložni reinfekciji kovidom-19. Jedan od razloga je da tijelo ne proizvede dovoljno antitijela prilikom prve zaraze, ili zato što se osoba susretne sa novim izmijenjenim oblikom virusa i postojeća antitijela ne nude veliku zaštitu.

Doktori pacijenta iz Nevade, koji su prijavili slučaj u izvještaju u avgustu, kazali su da su sofisticiraniji testovi pokazali da se oblik virusa razlikovao u prvom i drugom slučaju zaraze.

„Ova otkrića potkrepljuju stav da i dalje ne znamo dovoljno o imunološkoj reakciji na ovu infekciju“, kazao je za britansku agenciju Pol Hanter, profesor medicine na britanskom Univerzitetu Istočne Anglije.

Brendan Vren, profesor vakcinologije u londonskoj Školi higijene i tropske medicine, kazao je da je slučaj iz Nevade peti potvrđeni slučaj reinfekcije u svijetu.

„Činjenica da je reinfekcija moguća, ukazuje da vakcina za kovid-19 možda neće pružiti potpunu zaštitu“, kazao je on. „Međutim, imajući u vidu preko 40 miliona slučajeva širom svijeta, mali broj slučajeva reinfekcije ne treba da odvrate napore za razvijanje vakcine“.

Portparol Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević kazao je da slučaj u Sjedinjenim Državama potvrđuje da postoje mnoge nepoznanice kada je u pitanju imunitet.

„Ovo je takođe i argument protiv onoga što mnogi zagovaraju a to je stvaranje kolektivnog imuniteta. Jer prosto još puno toga ne znamo“, kazao je on na konferenciji za novinare.

Bonus video: