rok za ažuriranje podataka 31. decembar,

Prekinut popis stanovništva u SAD, sumnje u tačnost podataka i raspodjelu poslaničkih mjesta

Na osnovu popisa stanovništva se određuje koliko mjesta u Kongresu SAD dobija svaka savezna država, kao i kako se svake godine raspoređuje 1.500 miljardi dolara savezne potrošnje

5619 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vrhovni sud SAD je odlučio da dozvoli administraciji predsjednika SAD Donalda Trampa da ove nedjelje prije roka prekine popis stanovništva koji se obavlja svakih deset godina, ovog puta inako poremećen s već nekoliko prekida zbog pandemije, prirodnih katastrofa i sudskih presuda.

Ta odluka Vrhovnog suda od utorka je otvorila pitanje kada će se popis završiti i da li će manjine, imigranti, siromašni i drugi biti tačno prebrojani, a ranije je njihovaa brojnost u popisima bila umanjivana.

Na osnovu popisa stanovništva se određuje koliko mjesta u Kongresu SAD dobija svaka savezna država, kao i kako se svake godine raspoređuje 1.500 miljardi dolara savezne potrošnje.

Prekidanje popisa znači da se "Trampova administracija uplašila buduće Amerike u kojoj smo mi najveća manjina", rekla je u sredu Mita Anand, iz "Njujorške imigracione koalicije". Vlada "ne želi da vidi promjenu snaga i ignorisaće pravila. Učiniće sve što je u njihovoj moći da se ne vidi prava priroda našeg društva".

Trampova administracija je tvrdila da bi popis trebalo odmah završiti da bi Popisni biro imao vremena da svoj dio posla obavi do 31. decembra što je rok za ažuriranje podataka za raspodjelu mjesta u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

Koalicija lokalnih vlasti i NVO grupa je tužbom zahtijevala da popis teče do kraja oktobra, rekavši da će popis manjina i drugih biti manjkav ako se popis završi rano.

Držeći se 31. decembra kao roka, Trampova administracija bi kontrolisala brojeve koji se koriste za raspodjelu poslaničkih mjesta, bez obzira na to ko će pobijediti na predsjedničkim izborima sledećeg mjeseca.

Vrhovni sud SAD nije iznio razlog za prekid popisa, a sudija Sonja Sotomajor je s neslaganjem rekla da će manjine i ostali "nesrazmjerno snositi teret bilo kakvih netačnosti".

Datum završetka popisa 2020. godine kritikovan je otkako je prošlog proljeća pandemija privremeno zaustavila terenski rad.

Popisni biro je zato prvobitni rok za završetak popisa - kraj jula, pomjerio za kraj oktobra. Ali Ministarstvo trgovine koje nadgleda tu službu, odlučilo je da pomjeri rok na drugu stranu, za kraj septembra, pa za početak oktobra, što je oba puta osujetio Savezni sud u Kaliforniji.

Stalno pomijeranje roka vjerovatno je već uticalo na kvalitet prikupljenih podataka, jer su se popisivači oslanjali na administrativne evidencije ili komšije, umjesto da ponovo dođu u posjetu nekom domaćinstvu gdje prvi put nisu mogli da uđu, rekla demografkinja države Minesote Suzan Brauer.

Mnogi popisivači kažu da im ovog mjeseca nisu dati nikakvi zadaci, iako su planirali da rade do kraja oktobra.

Poslednjih nedjelja popisna akcija je bila zaustavljena, rekla je Brauer. "Stav je bio: 'Šta je urađđeno, urađeno je", dodala je ona.

Brauer je rekla da je više zabrinuta zbog toga da li statističari Popisnog biroa mogu precizno obraditi podatke do 31. decembra, za manje od tri mjeseca, a prvobitno je trebalo da imaju pet mjeseci za taj posao.

"Smatram da se to ne može obaviti za toliko vremena", rekla je ona.

Čak i da li ostaje 31. decembar kao rok za obradu podataka s popisa stanovništva, još zavisi od odluke sudova.

Faza obrade podataka zahtijeva vrijeme jer statističari moraju odbaciti duplikate odgovora, popuniti praznine u informacijama koristeći evidenciju i provjeriti kvalitet podataka u popisnim listovima, rekao je Tomas Saenc, predsjednik i generalni savjetnik "Meksičkog američkog fonda za pravnu odbranu i obrazovanje".

Gubitak dvije nedjelje rada na popisu na terenu osjetiće se u Njujorku, gdje je Džuli Menin, direktorka službe za popis rekla da je taj gubitak nenadoknadiv.