Tramp i Bajden predstavili suprotstavljene vizije

"Mi smo u situaciji u kojoj imamo više od 210.000 umrlih, i šta on radi? Ništa", rekao je na televiziji ABC Bajden, predsjednički kandidat demokrata, predstavljajući sebe kao osobu koja okuplja podijeljenu Ameriku

2863 pregleda 3 komentar(a)
Bajden u studiju, Foto: Beta/AP
Bajden u studiju, Foto: Beta/AP

Kandidati na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp i Džo Bajden pokazali su dijametralno suprotstavljene stilove i duboko neslaganje oko upravljanja pandemijom koronavirusa, u simultanim intervjuima emitovanim sinoć na dva različita televizijska kanala.

Dva predsjednička kandidata govorila su istovremeno za tv mreže NBC i ABC, iz Floride i Pensilvanije. To su dvije ključne američke države za izbore u kojima je Tramp pobijedio 2016. ali gdje sada izgleda da je Bajden u mogućnosti da mu oduzme pobjedu.

"Mi smo u situaciji u kojoj imamo više od 210.000 umrlih, i šta on radi? Ništa", rekao je na televiziji ABC Bajden, predsjednički kandidat demokrata, predstavljajući sebe kao osobu koja okuplja podijeljenu Ameriku.

Na televiziji NBC sadašnji stanovnik Bijele kuće koji se kandiduje za drugi mandat rekao je da je urađen "fantastičan posao... vakcine stižu i tretmani stižu".

Napet i agresivan, užasavajći se na pitanja koja su mu postavljana u studiju posebno oko toga zašto tako retko nosi masku, Donald Tramp je odbio bilo kakvo priznavanje krivice.

"Ja sam predsjednik, ja treba da viđam ljude... ne mogu biti zatvoren u nekoj divnoj prostoriji negdje u Bijeloj kući", rekao je on ironično.

Republikanski predsjednik odbio je eksplicitno da osudi pokret teorija zavjere "Qanon", ističući da ne zna ništa o tome i da se slaže sa njihovim stavovima "protiv pedofilije".

Kontrast sa njegovim demokratskim suparnikom bio je ogroman. Bajden vodi prema anketama i odgovarao je na pitanja iz publike osjetno mirnijim tonom.

Kada je završen program Bajden je ostao još oko 30 minuta na bini da odgovara van mikrofona na pitanja gledalaca, znajući sigurno da će slika biti prenijeta preko televizije.

"Treba slušati druge", rekao je Bajden biraču koji je pitao kako on planira da povrati "ljubaznost i čast" u američku politiku.

"Ono što ću prvo uraditi ako budem izabran za predsjednika, i ne šalim se, ja ću pozvati" republikance, rekao je on podsjećajući na to kako je djelovao kada je bio senator više od 35 godina, kada je važio za čovjeka sposobnog da prevaziđe partijske podele.

Govoreći o rasizmu Bajden se predstavio kao suprotstavljen Donaldu Trampu, optužujući ga da zaoštrava tenzije među Amerikancima.

"Ako ja budem izabran za predsjednika nećete me čuti da dijelim, pokušaću da okupljam", rekao je Bajden.

Gledanost dva televizijska nastupa pred publikom uživo će biti pažljivo mjerena i upoređena.

Nekoliko sati pred izlazak na scenu Donald Tramp dao je ton svog obraćanja.

"Volio bih da mogu da ga gledam da vidim da li može da izdrži do kraja" rekao je 74-ogodišnji Tramp o svom 77-ogodišnjem suparniku koga naziva "Slipi Džo" (Pospani Džo).

Ankete su zabrinjavajuće za Trampa u ovoj kampanji u kojoj je već na prevremenom glasanju glasalo 17,5 miliona Amerikanaca.

Bajden, bivši potpredsjednik SAD za vrijeme Baraka Obame, vodi za deset procentnih poena u prosjeku na nacionalnom nivou prema anketama za predsjedničke izbore 3. novembra. Takođe, mada sa manjom razlikom, vodi u ključnim državama koje će odlučiti pobjednika izbora.

Koronavirus je ponovo uticao na kampanju. U redovima tima Bajdena, njegova kandidatkinja za potpresjednicu Kamala Haris bila je u izolaciji zato što je neko u njenom timu testiran pozitivno na koronavirus.

Tramp koji se oporavio od Kovidda-19, kaže čak da je "stekao imunitet" i pojačao je svoju predizbornu kampanju od ponedjeljka, okružen svako veče hiljadama pristalica u ključnim državama.

Tramp je prošle nedjelje odbio da učestvuje u drugoj debati sa Bajdenom, koja je trebalo da bude održana juče, zato što su organizatori objavili da će biti virtuelna iz predostrožnosti u slučaju da je on i dalje zarazan. Bajden je odbio da odloži datum za drugi duel kako su predlagali iz Trampovog štaba.

Treća debata ipak je predviđena za 22. oktobar u Nešvilu u državi Tenesi. Demokratski kandidat je rekao sinoć da bi volio da se Tramp testira prije novog duela iz pristojnosti ali je dodao da će slijediti savjete nezavisnih organizatora debate.

Bonus video: