Tvrde da ruski hakeri sabotiraju Olimpijadu

U juče otpečaćenoj optužnici, američko ministarstvo pravde saopštilo je da je šest članova te jedinice igralo ključnu ulogu u napadima na mete počev od Zimske Olimpijade u Južnoj Koreji 2018. do izbora u Francuskoj 2017. godine

4440 pregleda 0 komentar(a)
Poster šestorice traženih ruskih vojnih obavještajaca, Foto: Reuters
Poster šestorice traženih ruskih vojnih obavještajaca, Foto: Reuters

Britanija i Sjedinjene Države juče su osudile, kako su navele, niz malicioznih sajber-napada koje je organizovala ruska vojna obavještajna služba, uključujući i pokušaje da sabotiraju Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju.

Britanski i američki zvaničnici su kazali da je napade sprovela Jedinica 74455 ruske vojne obavještajne agencije GRU, takođe poznate kao Glavni centar za specijalne tehnologije.

U juče otpečaćenoj optužnici, američko ministarstvo pravde saopštilo je da je šest članova te jedinice igralo ključnu ulogu u napadima na mete počev od Zimske Olimpijade u Južnoj Koreji 2018. do izbora u Francuskoj 2017. godine. Britanski zvaničnici su kazali da su GRU hakeri takođe sproveli „sajber-izviđanje“ za operacije protiv organizatora Igara u Tokiju 2020, koje je trebalo da budu održane ove godine, ali koje su odložene zbog pandemije koronavirusa.

Zvaničnici su odbili da navedu konkretne detalje o napadima ili o tome koliko su bili supješni, ali su kazali da su meta biti organizatori Igara, snabdjevači, logističari i sponzori.

Britanski šef diplomatije Dominik Rab je kazao: „Aktivnosti GRU-a protiv Olimpijskih i paraolimpijskih igara su cinični i bezobzirni. Osuđujemo ih na najsnažniji mogući način“.

Zamjenik direktora FBI Dejvid Daudič je kazao: „FBI je u više navrata upozorio da je Rusija veoma sposoban sajber-neprijatelj, a podaci iz ove optužnice ukazuju koliko su izopačene i destruktivne ruske sajber-aktivnosti“.

Rusiji je u decembru zbog niza doping skandala na četiri godine zabranjeno učešće na vodećim sportskim događajima, uključujući Igre u Tokiju, podsjeća Rojters.

Napadi na Olimpijske igre su najnoviji u nizu hakerskih pokušaja usmjerenih protiv međunarodnih sportskih organizacija za koje zapadni zvaničnici i eksperti za sajber-bezbjednost tvrde da ih sprovodi Rusija nakon doping skandala prije pet godina. Moskva je u više navrata odbacila ove optužbe. Britanija i SAD su juče saopštile da je među napadima za koje optužuju Rusiju i napad na ceremoniju otvaranja zimske Olimpijade u Južnoj Koreji 2018. godine, kada je izvršen upad u stotine računara, oboren pristup Internetu i poremećen televizijski prenos.

Eksperti su i ranije napad u Južnoj Koreji povezivali sa Rusijom tvrdeći da su se hakeri trudili da to izgleda kao djelo kineskih ili sjevernokorejskih hakera.

Bonus video: