Papa Franjo podržao legalizaciju životnog partnerstva gej osoba

“Homoseksualci imaju pravo biti porodica. Oni su Božja djeca i imaju pravo na porodicu”, rekao je papa Franjo

8793 pregleda 2268 reakcija 17 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: AP Photo
Papa Franjo, Foto: AP Photo

Papa Franjo izjavio je u dokumentarcu koji je danas premijerno prikazan da bi gej osobe trebalo da budu u mogućnosti da legalizuju svoje partnerstvo, piše Rojters. To je jedna od njegovih najdirektnijih izjava podrške gej osobama.

“Homoseksualci imaju pravo biti porodica. Oni su Božja djeca i imaju pravo na porodicu”, rekao je papa Franjo.

“Potrebno je napraviti zakon o građanskoj zajednici. Tako bi oni bili pravno pokriveni. Ja se zalažem za to”, dodao je papa Franjo izjasnivši se tako za životno partnerstvo gej osoba.

Papa Franjo ove je stavove iznio u dokumentarcu "Franjo" (Francisco) koji je prikazan danas u okviru Rimskog filmskog festivala i bavi se likom i djelom sadašnjeg pape.

Autor filma Jevgenij Afinevski rekao je da je papa svoju podršku LGBT pravima izrazio tokom intervjua koji je vođen za potrebe dokumentarca.

Papa je govorio u dijelu filma posvećenom Andrei Ruberi, homoseksualcu koji je s partnerom usvojio troje djece. Rubera priča kako je svojevremeno otišao na jutarnju misu koju je Franjo služio u svom vatikanskom domu i predao mu pismo u kojem objašnjava svoju situaciju.

Papi je tada rekao da on i njegov partner žele vaspirati djecu kao katolike, ali nije bio siguran kako će ih primiti u lokalnoj zajednici. Iz filma nije jasno u kojoj državi Rubera živi.

Rubera nadalje kaže da ga je papa nakon nekoliko dana nazvao telefonom i rekao mu da ga je njegovo pismo dirnulo te im poručio da odu u župu s djecom, ali i da budu spremni da ih odbiju.

U filmu se vidi kako Rubera predaje pismo Papi i poslije daje izjavu kako su poslušali njegov savjet i da su srećni što su to učinili.

Autor filma "Franjo" je Jevgenij Afinevski koji je želio da njegov dokumentarac pošalje poruku nade, pa je za glavnog lika izabrao jedinog svjetskog kudera koji po njemu muže ujediniti svijet, papu Franja.

"Nit vodilja ovoga filma smo mi kao ljudska bića koja svakodnevno izazivaju katastrofe. A on (Papa) jedini je koji nas kroz te niti spaja", rekao je Afinevski, američki državljanin ruskog porijekla. On je 2016. bio nominovan za Oskara za film "Zima vatre" o narodnom ustanku u Ukrajini. Nakon što ga je "Vapaj iz Sirije", još jedan film o građanskom ratu, "doveo do najmračnije strane čovječanstva", osjetio je da treba snimiti nešto što "podiže duh".

Film se bavi gorućim problemima poput sve većeg jaza između bogatih i siromašnih, rasizma, klimatskih promjena, seksualnog nasilja, migracija, krijumčarenja ljudi, političkih podjela i odnosa između hrišćana, muslimana i Jevreja.

Bonus video: