Oksford: Preminuli volonter nije primio vakcinu, dobio placebo

Nakon smrti volontera, Oksford je saopštio da je on bio dio kontrolne grupe, te da je umjesto vakcine protiv korone, primio protiv meningitisa

12912 pregleda 283 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Univerizet Oksford objavio je nakon vijesti o smrti volontera koji je primio vakcinu protiv koronavirusa, da on nije ni primio vakcinu, već placebo, što znači da nije preminuo od posljedica vakcine. Najavljeno je da će se nastaviti sa istraživanjem na pravljenju vakcine.

Nakon smrti volontera, Oksford je saopštio da je on bio dio kontrolne grupe, te da je umjesto vakcine protiv korone, primio protiv meningitisa.

Brazilski zdravstvena služba Anvisa saopštila je da će se nastaviti razvoj vakcine protiv korone uprkos tome što je volonter preminuo, prenosi je Rojters.

“Poslije pažljivog proučavanja slučaja u Brazilu, utvrđeno je da nema razloga za zabrinutost kada je riječ o bezbjednosti kliničkog razvoja, a i brazilska služba je u nezavisnoj istrazi došla do zaključka da treba nastaviti sa programom”, saopšteno je iz Univerziteta u Oksfordu, prenosi Nova.rs.

Brazilska zdravstvena služba Avsisa objavila je da je volonter koji je primio vakcinu protiv koronavirusa, a koju su razvili Astro Zeneka i Univerzitet Oksford, preminuo u trećoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine. Savezni univerzitet u Sao Paulu, koji pomaže u koordinaciji tokom kliničkog ispitivanja treće faze u Brazilu, saopštio je da je preminuli volonter bio Brazilac.

Bonus video: