Zemlja je od 2015. godine podijeljena između dvije rivalske vlade

Sukobljene strane u Libiji potpisale sporazum o trajnom prekidu vatre

Sporazum koji, između ostalog, predviđa da strani plaćenici napuste zemlju, postavlja okvir za političke pregovore u novembru, kako bi se pronašlo trajno rešenje za haos u koji je utonula Libija, nakon što je tokom pobune 2011. godine svrgnut i ubijen dugogodišnji lider zemlje Moamer Gadafi

7056 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Suparničke strane u libijskom sukobu potpisale su sporazum o trajnom prekidu vatre, koji su Ujedinjene nacije proglasile istorijskim, posle višegodišnjeg rata koji je zemlju podijelio na dva dijela.

Sporazum koji, između ostalog, predviđa da strani plaćenici napuste zemlju, postavlja okvir za političke pregovore u novembru, kako bi se pronašlo trajno rešenje za haos u koji je utonula Libija, nakon što je tokom pobune 2011. godine svrgnut i ubijen dugogodišnji lider zemlje Moamer Gadafi.

Zemlja je od 2015. godine podijeljena između dvije rivalske vlade, međunarodno priznate u Tripoliju koju predvodi Fajez Saradž i pobunjeničke na istoku zemlje, čije snage vodi Halifa Haftar.

Prethodne diplomatske inicijative za okončanje sukoba u više navrata su propadale, ali sporazum, kojem su posredovale Ujedinjene nacije, ima za cilj učvršćivanje višemesečnog zatišja u borbama i daje podstrek političkom procesu.

"Počastvovana sam što sam danas među vama i svjedok trenutka koji će ući u istoriju", rekla je Stefani Vilijams, izaslanica UN za Libiju, koja je ove nedelje posredovala u pregovorima, koji su vođeni u Ženevi.

Ona je, međutim, izrazila oprez, napominjući da je "pred nama dug i težak put".

Nije jasno kako će se sprovesti prekid vatre, ali je Vilijams rekla da su se snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije i nelegitimne snage, lojalne komandantu Haftaru, dogovorile da se vrate u "svoje kampove" i da će sporazum stupiti na snagu odmah.

Strani plaćenici će se povući "sa svih libijskih teritorija sa kopna, vazduha i mora" u roku od tri mjeseca, dodala je, pozivajući se na hiljade sirijskih boraca, koje su Turska i Rusija rasporedile na suprotnim stranama rata.

Sporazum takođe uključuje formiranje zajedničkih vojnih snaga i praćenje eventualnog kršenja, rekla je Vilijams.

Sporazum će biti poslat Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.