Avganistanci tvrde da su ubili jednog od vođa Al Kaide

Obavještenja o smrti propagandiste Al Kaide Husama Abd al-Raufa, poznatog i kao Abu Muhsin al-Masri, uslijedilo je poslije višenedjeljnog nasilja uključujući i samoubilački napad juče u centru za obuku blizu Kabula, kada je poginulo 24 ljudi, za koji je odgovornost preuzela Islamska država

2807 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Avganistanske vlasti saopštile su danas da su ubile jednog od vođa Al Kaide sa spiska najtraženijih ljudi američkog Ef-Bi-Aja (FBI), u operaciji na istoku zemlje što ukazuje da ta ekstremistička grupa i dalje tamo djeluje u vrijeme kada se američke snage spremaju da se povuku iz Avganistana.

Obavještenja o smrti propagandiste Al Kaide Husama Abd al-Raufa, poznatog i kao Abu Muhsin al-Masri, uslijedilo je poslije višenedjeljnog nasilja uključujući i samoubilački napad juče u centru za obuku blizu Kabula, kada je poginulo 24 ljudi, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

U međuvremenu avganistanska vlada nastavlja da se bori protiv talibana iako se prvi put odvijaju mirovni pregovori između dvije strane u Kataru.

Nasilje i navodno ubistvo al-Raufa prijeti da ugrozi direktne pregovore talibana i avganistanskih vlasti i rizikuje da ubaci zemlju zahvaćenu decenijama rata u dalju nestabilnost. To takođe komplikuje napore SAD da se povuku, 19 godina poslije vođenja invazije usmjerene na talibane zbog toga što su primili vođu Al Kaide Osamu bin Ladena poslije terorističkih napada 11. septembra.

Detalji o napadu koji je doveo do navodne smrti al-Raufa su nejasni i više sati od kada je avganistanska Nacionalna uprava za obavještajnu bezbjednost preko Tvitera javila da su ga ubili u provinciji Gazni.

Al Kaida nije odmah potvrdila da je on mrtav.

Avganistanski napad se dogodio prošle nedjelje u Kunsafu, selu i okrugu Andar u provinciji Gazni, oko 150 kilometra jugozapadno od Kabula, rekla su dva državna zvaničnika.

Obavještajna agencija ni zvaničnici nijesu dali detalje o tome kako su vlasti identifikovale al Raufa ni kako su posumnjali da se on nalazi u selu.

Bonus video: