Nakon četiri mjeseca: Melburn izlazi iz mjera izolacije zbog koronavirusa

Premijer australijske države Viktorije, čiji je Melburn glavni grad, Danjel Endrus rekao je da će od ponoći u utorak sve radnje, restorani, kafei i barovi moći da se otvore i da se nastave kontaktni sportovi na otvorenom

3807 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Melburna, Foto: Shutterstock
Detalj iz Melburna, Foto: Shutterstock

Mjere izolacije će velikim dijelom biti ukinute u Melburnu, bivšem epicentru epidemije koronavirusa u Australiji, pošto je grad zabilježio prvi dan bez novog slučaja zaraze u više od četiri mjeseca.

Premijer australijske države Viktorije, čiji je Melburn glavni grad, Danjel Endrus rekao je da će od ponoći u utorak sve radnje, restorani, kafei i barovi moći da se otvore i da se nastave kontaktni sportovi na otvorenom.

Od 23.59 sati 8. novembra, stanovnici Melburna neće više imati ograničenje da putuju samo unutar 25 kilometara od svojih domova.

Oni će takođe moći da putuju iz grada u druge djelove države Viktorije.

"Sada je vrijeme da se otvorimo", rekao je Endrus novinarima.

Melburn, drugi po veličini grad u zemlji, bio je pod strogim mjerama izolacije od početka jula a vlada te države optužena je da je nanijela nepotrebnu ekonomsku štetu time što nije ranije ublažila restrikcije.

Posljednji put kada u Viktoriji u prethodna 24 sata nije zabilježen ni jedan novi slučaj koronavirusa bio je 9. jun prije nego što je počeo drugi talas infekcija.

Prošlo je nedjelju dana od kada je u Viktoriji bio prijavljen smrtni slučaj od Kovid-19, a smrću čovjeka u devedesetim 19. oktobra ukupan broj umrlih od koronavirusa u toj ausralijskoj državi popeo se na 817.

Samo 88 ljudi umrlo je od koronavirusa drugdje u Australiji.

Broj dnevnih infekcija u Viktoriji dostigao je vrhunac početkom avgusta kada je zabilježeno 725 novozaraženih.

Bonus video: