Erdogan pokrenuo lavinu bijesa prema Makronu

U Bangladešu juče, demonstranti su nosili transparente sa karikaturama francuskog predsjednika Emanuela Makrona na kojima je pisalo: „Makron je neprijatelj mira“, dok je Pakistan pozvao francuskog ambasadora u Islamabadu kako bi uputio protest

15305 pregleda 709 reakcija 29 komentar(a)
Demonstranti spaljuju francusku zastavu u Pešavaru u Pakistanu, Foto: Reuters
Demonstranti spaljuju francusku zastavu u Pešavaru u Pakistanu, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je juče svoje sunarodnike da prestanu da kupuju francuske proizvode u novom izlivu bijesa u muslimanskom svijetu zbog prikaza proroka Muhameda u Francuskoj, što pojedini muslimani smatraju bogohulnim.

Erdogan
Erdoganfoto: Reuters

U Bangladešu juče, demonstranti su nosili transparente sa karikaturama francuskog predsjednika Emanuela Makrona na kojima je pisalo: „Makron je neprijatelj mira“, dok je Pakistan pozvao francuskog ambasadora u Islamabadu kako bi uputio protest.

Vrhovni vjerski savjet Saudijske Arabije izdao je saopštenje u kojem navodi da vrijeđanje proroka nema nikakve veze sa slobodom govora i da samo „služi ekstremistima koji žele da šire mržnju“.

Vlada Katara je takođe osudila, kako je navela, populističku retoriku koja podstiče zloupotebu religija.

Makron
Makronfoto: Reuters

Iranski šef diplomatije Mohamad Džavad Zarif je na Tviteru objavio da je vrijeđanje muslimana „oportunistička zloupotreba slobode govora.

To samo podstiče ekstremizam“.

U Kuvajtu, jedan supermarket je sa svojih polica skinuo proizvode kozmetičke kompanije L’Oreal nakon što je kompanija odlučila da prestane da nudi francusku robu.

Erdogan koji je često u napetim odnosima sa Makronom kazao je da Francuska sprovodi antiislamsku agendu.

„Sa ovog mjesta pozivam sve moje građane da nikada ne pomognu francuskim brendovima niti da ih kupuju“, kazao je Erdogan.

On je, kako prenosi BBC, kazao da su mislimani sada „meta kampanje linča slične onoj protiv Jevreja prije Drugog svjetskog rata“, dodajući da „evropski lideri treba da kažu francuskom predsjedniku da prestane sa kampanjom mržnje“.

U Turskoj, francuski automobili su među najprodavanijimn, a francusko-turska bilateralna trgovina je prošle godine iznosila skoro 15 milijardi dolara, podsjeća Rojters.

Turski predsjednik je i ranije pozivao na slične bojkote, uključujući i apel iz 2018. kada njegov poziv da se bojkotuju američki elektronski proizvodi nije naišao na veliki odziv.

Ranije tokom vikenda, Erdogan je doveo u pitanje Makronovo mentalno zdravlje, što je izazvalo ljutitu reakciju Pariza koji je opozvao svog ambasadora u Ankari.

Francuska je ostala čvrsto pri svom stavu. U tvitu u nedjelju, Makron je naveo da Francuska poštuje sve razlike u duhu mira ali je takođe kazao: „Nikada nećemo posustati, nikada“.

Francusko ministarstvo inostranih poslova je u saopštenju tokom vikenda navelo da kritike usmjerene protiv Francuske podstiče radikalna manjina i pozvalo strane vlade da se distanciraju od poziva na bojkot.

Na pitanje kako komentariše pozive na bojkot Žofri Ru de Beziju, predsjednik glavnog udruženja francuskih poslodavaca kazao je za radio RMC: „Naravno da je to loša vijest za kompanije koje posluju na tim tržištima“.

Novi spor je nastao nakon što je francuskog profesora Samuela Patija 16. oktobra ispred škole ubio 18-godišnji napadač čečenskog porijekla zbog toga što je on na času o slobodi izražavanja pokazao učenicima karikature proroka Muhameda.

Karikature su se provobitno pojavile u satiričnom magazinu Šarli Ebdo, čija je redakcija u Parizu napadnuta 2015. godine i ubijeno je 12 osoba.

Nakon ubistva profesora, karikature proroka Muhameda su naslikane na fasadi jedne zgrade u Parizu, a građani ih pokazuju u znak protesta širom zemlje.

Makron je kazao da će udvostručiti napore kako bi spriječio da konzervativna islamska ubjeđenja podriju francuske vrijednosti.

Francuska ima najveću muslimansku populaciju u Zapadnoj Evropi, a pojedini optužuju vlasti da koriste sekularizam kako bi se obračunali sa njima.

Pojedini analitičari smatraju da aktuelni spor odgovara i Makronu i Erdoganu koji su pod pritiskom domaće javanosti.

Makron prema pisanju „Gardijana“ želi da pokaže da je jednako spreman da se suprotstavi ekstremnom islamizmu, kao i njegovi rivali iz redova desnice.

On je dvije nedjelje prije ubistva profesora Patija islam opisao kao „religiju koja doživljava krizu širom svijeta“. „Mi ne vjerujemo u politički islam koji nije kompatibilan sa stabilnošću i mirom u svijetu“, kazao je Makron u govoru 2. oktobra.

Erdogan, suočen sa krizom kod kuće, prema pisanju britanskog lista, želi da se predstavi kao lider sunitskih muslimana širom svijeta.

Pozivi na bojkot i uvrede koje je Erdogan uputio Makronu uslijedili su nakon mjeseci tenzija između dvije države. Mada su obje članice NATO-a, Turska i Francuska podržavaju suprotstavljene strane u aktuelnim konfliktima počev od onog u Nagorno Karabahu do građanskog rata u Libiji.

Makron se takođe sukobio sa Erdoganom oko turskih istraživanja nafte i gasa u spornim vodama istočnog Mediterana.

Podrška Makronu od evropskih partnera

Nekoliko partnera Francuske u Evropskoj uniji uputilo je juče podršku francuskom lideru.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je na Tviteru objavio da su Erdoganovi komentari upućeni Makronu neprihvatljivi.

„Potpuna solidarnost sa predsjednikom Emanuelom Makronom“, napisao je Konte. „Lične uvrede ne pomažu pozitivnoj agendi koju EU želi da sprovodi sa Turskom“.

Njemački šef diplomatije Hajko Mas opisao je Erdoganove lične napade na Makrona kao niske.

Holandski premijer Mark Rute je kazao da je njegova zemlja uz Francusku za slobodu govora i protiv ekstremizma.

Međutim „Gardijan“ piše da mnoge Evropljane zabrinjava Makronov donekle golistički ili „Francuska na prvom mjestu“ pristup.

Bruno Tertre iz francuske Fondacije za strateška istraživanja je kazao da „Francuska ne konsultuje uvijek svoje saveznike niti traži njihovu podršku prije preduzimanja diplomatske inicijatove“.

„To nije učinila u Libiji kao ni povodom resetovanja odnosa sa Rusijom. Možda da je Makron bolje njegovao odnose sa francuskim istočnoevropskim NATO saveznicama i članicama EU, dobio bi veću podršku za njegov stav protiv Turske“, kazao je Tertre.

Bonus video: