Unesko: Univerzalni pristup nauci potrebniji nego ikad

Četiri organizacije zatražile od međunarodne zajednice da preduzme neophodne mjere kako bi se osigurao univerzalni pristup napretku nauke i njenoj primjeni

2646 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Tokom pandemije se pokazala solidarnost međunarodne naučne zajednice, izjavila je danas generalna direktorka Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku (Unesko) Odre Azule (Audrey Azoulay) založivši se za univerzalni pristup napretku nauke.

Odre Azule je to izjavila povodom zajedničkog apela u korist "otvorene nauke" koji je pokrenuo Unesko zajedno sa još tri organizacije sa sjedištem u Ženevi: Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), Visokim komesarijatom UN za ljudska prava i Evropskom laboratorijom za nuklearno istraživanje (CERN).

Te četiri organizacije zatražile su od međunarodne zajednice da preduzme neophodne mjere kako bi se osigurao univerzalni pristup napretku nauke i njenoj primjeni.

"Otvorena nauka" znači slobodan pristup naučnim publikacijama, podacima i infrastrukturama kao i na pristup softverima, obrazovnim resursima i otvorenim tehnologijama kao što su testovi i vakcine.

"Nikada potreba za univerzalnim pristupom nauci nije bila toliko očigledna, a ipak prije Kovida-19, tek je svaka četvrta naučna publikacija bila otvoreno dostupna, a to znači da je milioninima istraživača bila uskraćena prilika da pročitaju djelo svojih kolega", rekla je Odre Azule.

Po njenim rečima, zdravstvena kriza je pokazala nevjerovatan potencijal naučne saradnje na međunarodnom nivou. Dodala je da je ta saradnja omogućila svijetu da se vrlo brzo utvrdi genom virusa SARS-CoV-2.

"Solidarnost koju je pokazala naučna zajednica predstavlja model za budućnost", rekla je generalna direktorka Uneska.

Od koronavirusa u svijetu je umrlo više od 1,1 miliona ljudi od decembra 2019. kada se virus prvi put pojavio u Kini.

Kina je brzo uspjela da utvrdi genom virusa i da saopšti rezultate što je kasnije omogućilo naučnicima širom svijeta da razviju nove alate za dijagnostiku što je SZO pozdravila u nekoliko navrata.

Bonus video: