EU: Sve aktivnosti Izraela u vezi sa naseljima su ilegalne

Iz Evropske unije navode da će nastaviti razgovore sa obje strane i njihovim međunarodnim i regionalnim partnerima
3 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Reuters
Evropska unija, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2018. 12:01h

Izraelske vlasti su ove nedjelje dodatno pogurale planove za izgradnju više od hiljadu novih stambenih jedinica u ilegalnim naseljima i raspisale tendere za izgradnju preko 800 jedinica širom Zapadne Obale, koji bi – ako bi bili implementirani – dodatno ugrozili izglede za cjelovitu i održivu buduću palestinsku državu, navodi se u saopštenju Evropske unije.

"Stav Evropske unije u vezi sa izraelskom izgradnjom ilegalnih naselja i povezanim aktivnostima je jasan i nije se promijenio: sve aktivnosti u vezi sa naseljima su nelegalne po međunarodnom pravu i umanjuju šanse za dvodržavno rješenje, kao i izglede za trajan mir. Evropska unija očekuje da izraelske vlasti preispitaju i promijene ove odluke", dodaje se u saopštenju.

Iz Evropske unije navode da će nastaviti razgovore sa obje strane i njihovim međunarodnim i regionalnim partnerima, uključujući i diskusiju unutar Kvarteta, zatim sa Norveškom kao čelnicom ‘Ad Hoc Liaison’ komiteta kao i sa arapskim zemljama.

"Sve kako bi podržala obnavljanje značajnih procesa koji bi doveli do dvodržavnog rješenja uz saglasnost obiju strana, što je jedini realističan i prihvatljiv način da se ostvare legitimne aspiracije obiju strana."

Bonus video: