"imamo legitiman razlog da intervenišemo"

Erdogan zaprijetio pokretanjem novih vojnih operacija u Siriji

Erdogan je, u obraćanju poslanicima u parlamentu, rekao da je ruski vazdušni napad na sirijske pobunjenike koje podržava Turska u Idlibu ranije ove nedelje pokazatelj da Moskva ne želi trajni mir u regionu

2308 pregleda 5 komentar(a)
Erdogan, Foto: Rojterts
Erdogan, Foto: Rojterts

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je da će pokrenuti nove vojne operacije na sjeveru Sirije, ako se kurdski borci ne povuku iz područja tursko-sirijske granice.

Erdogan je, u obraćanju poslanicima u parlamentu, rekao da je ruski vazdušni napad na sirijske pobunjenike koje podržava Turska u Idlibu ranije ove nedelje pokazatelj da Moskva ne želi trajni mir u regionu.

"Ako se svi teroristi ne uklone... kao što nam je obećano, još jednom ponavljam da imamo legitiman razlog da intervenišemo svakog trenutka kada osetimo potrebu", rekao je Erdogan.

Njegovi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon što se osumnjičeni kurdski terorista, za koga su zvaničnici rekli da se u Tursku infiltrirao iz Sirije, digao u vazduh u pograničnoj provinciji Hataj, posle policijske potjere.

Turske snage bezbjednosti ubile su drugog teroristu.

U prvim izjavama posle ruskog vazdušnog napada koji se dogodio u ponedeljak u kome je poginulo desetine vojnika, Erdogan je rekao: "Napad Rusije na centar za obuku snaga Sirijske nacionalne vojske znak je da se ne želi postizanje trajnog mira i stabinosti u regionu".

Preporučujemo za Vas