Izrael testira svoju vakcinu protiv koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je registrovala četrdeset "kandidata za vakcinu", koja se provjerava klinički širom sveta, a deset je u poodmakloj fazi testiranja na desetinima hiljada dobrovoljaca

9361 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Izrael je danas objavio da je počeo kliničko testiranje svoje vakcine protiv novog koronavirusa.

Dva Izraelca u bolnicama kraj Tel Aviva i u Jerusalimu primila su danas vakcinu nazvanu "Brilajf" (Brilife) u okviru prve faze kliničkih testova.

Namjerava se da se vakcina testira na 80 osoba u prvoj fazi, na 980 u drugoj i na 25.000 u posljednjih fazi planiranoj za april i maj.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je registrovala četrdeset "kandidata za vakcinu", koja se provjerava klinički širom sveta, a deset je u poodmakloj fazi testiranja na desetinima hiljada dobrovoljaca.

Početak kliničkog ispitivanja u Izraelu se poklopio sa ublažavanjem restrikcija uvedenih u septembru tokom drugog talasa zaraze.

U Izraelu koji ima devet miliona stanovnika, u septembru je bila jedna od najvećih stopa zaraze u svetu: 8.000 do 10.000 dnevno, ali je u proteklih nekoliko dana taj broj spao na ispod 1.000.

Izrael je zabilježio 314.535 slučajeva zaraze tokom pandemije koronavirusa od kojeg je umrla 2.541 osoba.

Bonus video: