IZBORI U AMERICI Bajden pred pobjedom, za trijumf mu potrebno još šest elektora

Na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama ključna bitka vodi se u još pet država u kojima nisu prebrojani svi glasovi Pensilvaniji (nosi 20 elektora), Džordžiji (16), Sjevernoj Karolini (15), Nevadi (6) i Aljasci (3)

145032 pregleda 44 reakcija 43 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2020. 01:42h
Liveblog
01:41h

"Već sam premoćno pobijedio", poručio je u obračanju javnosti iz Bijele kuče Donald Tramp. Opširnije OVDJE>>>

19:46h

Kada će se znati je li pobijedio Tramp ili Bejden: Ponovno brojanje glasova, žalbe sudu? Više o tome OVDJE>>>

17:14h

Donald Tramp je na svom Tviter profilu napisao da je pravno pobjedio u Pensilvaniji.

15:42h

Međunarodni izborni posmatrači Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) optužili su danas američkog predsjednika Donalda Trampa za "flagrantnu zloupotrebu položaja". Više o tome OVDJE>>>

15:28h

Policija je uhapsila 50 osoba nakon protesta u Njujorku, kada su demonstranti zapalili vatru, pljuvali policajce i bacali na njih predmete, uključujući jaja.

Demonstranti su sinoć izašli na ulice podržavajući akciju „Prebroj svaki glas“ dok zvaničnici u ključnim državama širom Sjedinjenih Američkih Država nastavljaju da broje glasove na predsjedničkim izborima 2020. godine.  

13:41h

Novi rezultati za Džordžiju, u kojoj se vodi tijesna trka između Trampa i Bajdena, stižu u 17 sati po srednjeevropskom vremenu, javio je CNN.

Izmjena: 14:30h
11:54h

Bajden je smanjio zaostatak za Trampom u Džordžiji.

Razlika je sada svega 18.540 glasova, pa Tramp ima 49.6, a kandidat demokrata 49.2 odsto, na 96 odsto prebrojanih glasova.

Džordžija nosi 16 elektorskih glasova.

11:07h

Pobjeda za Bajdena u Pensilvaniji, ukoliko uspije da preokrene rezultat u svoju korist, značila bi da će taj demokratski kandidat postati novi predsjednik SAD, ističu analitičari na CNN-u. U tom slučaju bi imao više od 270 glasova potrebnih za pobjedu na izborima.

Ipak, ukoliko u tome ne uspije, dovoljno je da održi prednost u Arizoni i Nevadi.

Sa druge strane, Trampu je uz Pensilvaniju, Džordžiju i Sjevernu Karolinu, gdje trenutno ima prednost, potrebno i da preuzme vođstvo u Arizoni ili Nevadi.

Izmjena: 15:53h
10:00h

Kandidatu za pobjedu na predsjedničkim izborima u SAD potrebna je podrška 270 od 538 elektora. 

Kandidat Demokratske stranke Džozef Bajden osvojio je i Mičigen, još jednu od ključnih saveznih država, i došao nadomak pobjede na predsjedničkim izborima u SAD.

Prije osvajanja Mičigena, Bajden se sinoć približio pobjedi nad predsjednikom SAD Donaldom Trampom osvajanjem savezne države Viskonsin.

Mičigen, Viskonsin i Pensilvanija bile su presudne države na prethodnim izborima 2016. godine.

Tramp je u svakoj od njih pobijedio kandidatkinju demokrata Hilari Klinton sa manje od jedan odsto razlike.

Prema agenciji Asošiejted pres, Bajden je do sada pobijedio u 22 od 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija i "osvojio" 264 elektora.

Dobio je više od 71 milion glasova, najviše u istoriji na predsjedničkim izborima u SAD.

Njegov rival, republikanac Tramp pobijedio je u 23 savezne države i "skupio" 214 elektorskih glasova.

Glasači se nisu opredjeljivali direktno za 74-godišmjeg Trampa ili 77-godišnjeg Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsjednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobjednik se zna odmah poslije izbora.

Kandidat koji pobijedi u jednoj saveznoj državi "dobija" sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država. Pobjednik još nije poznat u pet saveznih država, Pensilvaniji (nosi 20 elektora), Džordžiji (16), Sjevernoj Karolini (15), Nevadi (6) i Aljaski (3). Pošto je kandidatu za pobjedu potrebna podrška 270 od 538 elektora, Bajden za ulazak u Bijelu kuću treba da osvoji samo jednu od preostalih pet država.

Izmjena: 15:56h

Bonus video: