Lukašenko otvorio prvu nuklearnu elektranu u Bjelorusiji uprkos protivljenju Litvanije

Lukašenko je rekao da će otvaranje "Bjeloruske atomske elektrostanice" kod grada Astravec, izgrađene i finansirane od Rusije, "služiti kao podsticaj za privlačenje najnaprednijih tehnologija i za inovativne pravce u nauci i obrazovanju"

5931 pregleda 2 komentar(a)
Lukašenko na otvaranju elektrane, Foto: Reuters
Lukašenko na otvaranju elektrane, Foto: Reuters

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko danas je zvanično otvorio dio prve nuklearne elektrane u toj zemlji kojoj se oštro protivi susjedna Litvanija.

Lukašenko je rekao da će otvaranje "Bjeloruske atomske elektrostanice" kod grada Astravec, izgrađene i finansirane od Rusije, "služiti kao podsticaj za privlačenje najnaprednijih tehnologija i za inovativne pravce u nauci i obrazovanju".

Litvanija se dugo protivi otvaranju nuklearne elektrane, udaljene oko 40 kilometara od njenog glavnog grada Vilnjusa.

Vlasti Litvanije navode da su izgradnju elektrane pratile nesreće, krađa materijala i loš tretman radnika.

Elektrana je u utorak počela da proizvodi električnu energiju, a Litvanija je odmah presjekla dovod struje iz Bjelorusije, u skladu sa zakonom koji zabranjuje njen uvoz nakon što postrojenje počne s radom.

Litvanske primjedbe je odbacila ruska državna nuklearna korporacija Rosatom, koja je izgradila elektranu u Bjelorusiji, navodeći da je ona u skladu s najvišim standardima i da je to potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Nuklearna elektrana treba da bude u potpunosti završena 2022. godine, a plan je da ima dva reaktora, od kojih će svaki proizvoditi po 1.200 megavata struje. Sada radi jedan reaktor koji proizvodi 400 megavata.

Izgradnja elektrane je odložena kada je reaktorski sud pao na zemlju 2016. godine nakon što ga radnici nisu pravilno vezali tokom instalacije. Rosatom je tada insistirao da reaktor nije oštećen, ali je pristao da ga zamijeni, na zahtjev beloruskih vlasti.

Bjelorusija je pretrpjela veliku štetu 1986. godine zbog nuklearne katastrofe u Černobilju, kada je radioaktivni oblak prekrio veliki dio Evrope.

Litvanija je 2009. zatvorila jedinu nuklearnu elektranu iz sovjetskog perioda.

Vlasti Litvanije su prethodnih nedjelja podijelile tablete joda građanima koji žive blizu granice s Bjelorusijom, u čijoj blizini je nova nukearna elektrana.

Ako se uzmu ubrzo posle nuklearnog incidenta, tablete joda mogu da spriječe obolijevanje od raka štitne žlijezde.

Bonus video: