Vlasti Nagorno-Karabaha potvrdile gubitak ključnog grada

Položaj Šušija iznad glavnog grada Stepanakerta, koji je udaljen oko 10 kilometara, daje stratešku prednost onome ko ga drži

7471 pregleda 2 komentar(a)
Bombardovana zgrada u Šušiju, Foto: Reuters
Bombardovana zgrada u Šušiju, Foto: Reuters

Portparol predsjednika vlade Nagorno-Karabaha potvrdio je danas da su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad strateški ključnim gradom i rekao da se približavaju glavnom gradu regiona.

Portparol Vagram Pogosij napisao je to na svom Fejsbuk nalogu dan nakon što je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev izjavio da je njegova vojska zauzela Šuši.

Položaj Šušija iznad glavnog grada Stepanakerta, koji je udaljen oko 10 kilometara, daje stratešku prednost onome ko ga drži. Grad se takođe nalazi uz glavni put koji povezuje Stepanakert sa Jermenijom.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbjeglo. Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana. Od tada povremeno izbijaju sukobi.

Bonus video: