Kako ubijediti svijet da se vakciniše?

Nakon jučerašnjeg saopštenja kompanija “Pfizer” i “BioNtech” prilično je izvjesno da će vakcina protiv kovida-19 uskoro biti dostupna građanima, međutim, otpor javnosti prema imunizaciji mogao bi predstavljati prepreku za kolektivni imunitet

7620 pregleda 30 reakcija 16 komentar(a)
Nekoliko vakcina je u poodmaklim fazama kliničkog testiranja, Foto: Reuters
Nekoliko vakcina je u poodmaklim fazama kliničkog testiranja, Foto: Reuters

Dok klinička ispitivanja vakcina za kovid-19 sve više daju pozitivne rezultate, vlade i farmaceutske kompanije suočene su sa novim izazovom. Oni treba da ubijede svijet da se vakciniše.

Ove godine se puno diskutovalo o otporu javnosti prema vakcinama, međutim ta tema je naročito dobila na aktuelnosti juče kada su kompanije „Pfizer” i „BioNtech” na osnovu velikog kliničkog ispitivanja objavile da je njihova vakcina efikasna u preko 90 odsto slučajeva.

Ukoliko njihova vakcina bude odobrena, ove kompanije procjenjuju da ove godine mogu proizvesti 50 miliona doza, dovoljno da zaštite 25 miliona ljudi, a da zatim u 2021. mogu proizvesti 1,3 milijarde doza.

Brojna istraživanja javnog mnjenja sprovedena prije i tokom pandemije pokazale su da je povjerenje javnosti prema vakcinama promjenljivo, a da politička polarizacija i onlajn dezinformacije predstavljaju veliku smetnju. Mnogi građani su zapravo zabrinuti da je ubrzani razvoj vakcine išao na uštrb njene bezbjednosti.

Danas je veliki dan za nauku i čovječanstvo. Ostvarili smo ovo ključno dostignuće u našem programu za razvoj vakcina u trenutku kada je to svijetu najpotrebnije dok stopa zaraze probija rekorde, bolnice su na izmaku kapaciteta a ekonomije posrću”, kazao je izvršni direktor kompanije “Pfizer” Albert Burla.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenuje da oko 70 odsto populacije mora biti vakcinisano kako bi se prekinula transmisija virusa. Budući da je malo vjerovatno da će vakcina, kada jednom bude odobrena, odmah biti dostupna masama, eksperti tvrde da je neophodno pridobiti medicinske radnike.

„Treba da imamo ciljne diskusije i moramo angažovati medicinske radnike“, kazala je za Rojters Hajdi Larsons, direktorka globalnog projekta povjerenja u vakcine.

„Ne samo što će oni biti prvi koji će primiti vaklcine, oni će takođe biti i na prvim linijama fronta suočeni sa brojnim pitanjima javnosti“.

Mada je juče rusko ministarstvo zdravlja saopštilo da je i njihova vakcina “Sputnjik V” uspješna u preko 90 odsto slučajeva, njihove tvrdnje nijesu zasnovane na strogo regulisanim kliničkim testiranjima, za razliku od vakcine kompanija “Pfizer” i “BioNTech”.

Visok stepen efikasnosti vakcine proizašao iz partnerstva njemačke i američke kompanije mogao bi pomoći u jačanju povjerenja, smatraju profesori Daglas Kriner i Sara Kreps sa Kornel univerziteta.

Oni su nedavno objavili istraživanje da ukoliko prva vakcina za kovid-19 bude efikasna na istom nivou kao vakcina za grip, manje od 70 odsto Amerikanaca će biti voljno da je primi. Za sticanje kolektivnog imuniteta potrebna je imunizacija najmanje 70 odsto građana.

„Međutim, ukoliko vakcina bude uspješna u 90 odsto slučajeva onda će to značajno povećati spremnost građana da se vakcinišu“, kazao je Kreps.

Eksperti takođe upozoravaju da svaki razgovor o rizicima i prednostima vakcine mora biti iskren. Za povratak normalnom životu biće potrebno vrijeme, a nijedna vakcina neće ponuditi potpunu zaštitu. Mnoga pitanja će i dalje ostati, uključujući i ono koliko dugo će vakcina pružati zaštitu.

U Americi su u toku istraživanja sa fokus grupama, a istraživači su došli do zaključka da mnogi ne žele da budu prvi koji će primiti vakcinu. Među skeptičnima ima i vladinih zvaničnika kao medicinskih radnika. To je fenomen globalnog karaktera. Istraživanje koje je početkom novembra sproveo Svjetski ekonomski forum i u kojem je učestvovalo 18 526 osoba u 15 država pokazalo je da je 73 odsto građana spremno da primi vakcinu protiv kovida-19, što je za četiri procenta manje u odnosu na avgust.

Regulatori i farmaceutska industrija se trude da uvjere javnost da prilikom razvoja vakcine nijesu „hvatane prečice“ kada je u pitanju njena bezbjednost, a čelnik američke regulatorne farmaceutske agencije je kazao da će podnijeti ostavku ukoliko nepouzdana vakcina izađe na tržište.

Pojedine studije su pokazale da preporuke vlada i poslodavaca mogu pomoći kako bi se građani vakcinisali. Međutim Skot Racan iz inicijative za masovnu imunizaciju, naglasio je važnost pridobijanja povjerenja medicinskih radnika, tvrdeći da će onda ostali građani slijediti njihov primjer.

„Ukoliko ne pridobijemo medicinske radnike... izgubićemo bitku u samo početku“, kazao je on i dodao da je to jedini način da se vratimo normalnom životu.

Bonus video: