Bajden: Ništa neće zaustaviti planiranje tranzicije

Bajden je rekao da se Amerika "vraća" na svjetsku scenu i da vjeruje u svoju sposobnost da vrati međunarodno "poštovanje" za svoju zemlju

5107 pregleda 10 komentar(a)
Bajden u Vilmingtonu, Foto: Reuters
Bajden u Vilmingtonu, Foto: Reuters

Izabrani američki predsjednik Džozef Bajden rekao je sinoć da "ništa neće zaustaviti" da njegov tim ide dalje u pripremanju tranzicije uprkos odbijanju predsjednika Donalda Trampa da prizna poraz na predsjedničkim izborima.

Bajden je u Vilmingtonu, u državi Delaver, izjavio da je njegova tranzicja "daleko odmakla" i da razmatra potencijalne kandidate za članove vlade i druge položaje.

Rekao je da to što njegovu pobjedu negiraju nekih republikanci, "nema mnogo uticaja" na to šta njegov tim može da uradi do 20. januara.

Upitan šta bi rekao Trampu, Bajden je odgovorio:"Gospodine predsjedniče, radujem se razgovoru s vama!".

Bajden je rekao da njegov prelazni tim neće pokrenuti pravne postupke da bi time primorao Trampovu administaraciju da mu prizna pobjedu.

"Iskreno, ne vidim potrebu za pravnim postupkom", rekao je on novinarima.

Većina poslova oko tranzicije ne počinje dok Uprava za opšte poslove ne utvrdi ko je "očigledni uspješni kandidat" na izborima, a ta uprava to još nije uradila zbog više sudskih postupaka koje je pokrenuo predsjednik Donald Tramp da bi osporio izborne rezultate u nekim saveznim državama.

Dok Uprava ne proglasi Bajdena kao zvaničnog pobjednika, on i njegov tim ne mogu da dobiju savezna sredstva za tranziciju, ni da dobiju pristup agencijama sa kojima će biti potrebno da rade da bi osigurali gladak prenos vlasti.

On takođe još ne dobija povjerljive dnevne izvještaje o bezbjednosnim prijetnjama koje obično dobija izabrani predsjednik.

Bajden je rekao da bi izvještaji bili korisni, ali da nisu neophodni, i da njegov tranzicioni tim nema potreba za saveznim sredstvima da nastavi rad. "Ne vidimo ništa što nas usporava", rekao je Bajden.

Bajden je rekao da se Amerika "vraća" na svjetsku scenu i da vjeruje u svoju sposobnost da vrati međunarodno "poštovanje" za svoju zemlju.

On rekao da je razgovarao sa šest svjetskih lidera i "rekao sam im da se Amerika vraća", a oni su, kako je iznio, bili oduševljeni, te on ima povjerenje da će uspjeti da vrati poštovanje koje je Amerika ranije uživala.

Bonus video: