Japan izašao iz recesije rastom BDP od pet odsto u trećem kvartalu

Japan je tako zabilježio svoju prvu recesiju od 2015. godine, što se definište padom privredne aktivnosti dva uzastopna kvartala

1944 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Japanski bruto domaći proizvod skočio je pet odsto u periodu između jula i septembra u odnosu na prethodni kvartal, što je više od predviđenog i predstavlja izlazak zemlje iz recesije poslije tri uzastopna tromjesečja pada ekonomske aktivnosti.

Pad privredne aktivnosti u Japanu, trećoj svjetskoj privredi, počeo je u četvrtom kvartalu 2019, sa padom od 1,8 odsto i nastavio je silazni trend, sa padom od 0,6 odsto u prvom tromjesečju 2020. i zatim zabilježio istorijski pad u drugom tromjesečju ove godine od 8,2 odsto, po revidiranim podacima.

Japan je tako zabilježio svoju prvu recesiju od 2015. godine, što se definište padom privredne aktivnosti dva uzastopna kvartala.

Rast BDP-a u trećem kvartalu, od jula do septembra, uglavnom je podstaknut potrošnjom domaćinstava koja je pala u drugom tromjesečju zbog vanrednog stanja uvedenog u aprilu i maju u nastojanju da se suzbije širenje pandemije kovid-19.

Izvoz je takodje snažno skočio dok su restrikcije koje su brojne zemlje uvele zbog koronavirusa ublažene ili ukinute.

Investicije su, međutim, i dalje u padu, a motivacija japanskih preduzetnika je niska.

Postoji rizik da će privredni rast Japana oslabiti u četvrtom kvartalu a da bi povratak na nivo prije koronavirusa mogao da traje tri godine, navode ekonomisti.

Bonus video: