Rivlin i Netanjahu razgovarali sa Bajdenom, nazvali ga novoizabranim predsjednikom

Netanjahuov kabinet je saopštio da je u "srdačnom razgovoru novoizabrani predsjednik ponovio svoju duboku posvećenost državi Izrael i njenoj bezbjednosti"

6349 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik i premijer Izraela Ruven Rivlin i Benjamin Netanjahu razgovarali su danas sa Džozefom Bajdenom prvi put poslije njegove pobjede na predsjedničkim izborima u SAD i pridružili se drugim svjetskim liderima koji aludiraju na njega kao novoizabranog predsjednika uprkos odbijanju predsjednika Donalda Trampa da prizna poraz.

Bliski Trampov saveznik Netanjahu čestitao je Bajdenu poslije izbora ali ga tada nije zvao izabranim predsjednikom i izbjegavao je da komentariše izborne rezultate.

Izraelci su pozdravili Trampovu kampanju "maksimalnog pritiska" protiv Irana i njegovu podršku Izraelu u sukobu sa Palestincima.

Bajdenovi planovi da se vrati nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom i vrši pritisak na obnovu bliskoistočnog mirovnog procesa mogli bi ga dovesti sukob s Netanjahuom koji je imao hladne odnose s administracijom predsjednika SAD Baraka Obame.

Netanjahuov kabinet je saopštio da je u "srdačnom razgovoru novoizabrani predsjednik ponovio svoju duboku posvećenost državi Izrael i njenoj bezbjednosti".

Netanjahu je rekao da je "posebna veza između Izraela i SAD fundamentalna komponenta bezbjednosti Izraela i njegove poltike" i da su se on i Bajden dogovorili da se uskoro sastanu "kako bi razgovarali o mnogim pitanjima na dnevnom redu i ponovili potrebu da se jača čvrsto savezništvo SAD i Izraela".

Predsjednik Rivlin, čija je uloga u politici zemlje uglavnom ceremonijalna, je u razgovoru, Bajdena označio "kao dugogodišnjeg prijatelja države Izrael".

"Naše prijateljstvo je zasnovano na vrijednostima koje su van stranačke politike i ne sumnjamo da su pod vašim rukovodstvom SAD posvećene bezbjednosti i uspjehu Izraela", rekao je on.

Bonus video: