obratio se putem video konferencije

Erdogan: Mi smo neodvojivi dio Evrope i najjača članica NATO-a

"Mi smo narod koji je hiljadama godina čuvao čvrste veze s Istokom i uvijek bio okrenut prema Zapadu", poručio je Erdogan

6062 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Predsjednik Republike Turske Redžeo Tajip Erdogan poručio je u nedjelju kako Turska sebe smatra neodvojivim dijelom Evrope.

Erdogan se putem video konferencije obratio na 7. redovnom kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) za gradove Isparta, Burdur, Gumushane, Kastamonu i Sinop. "Mi smo narod koji je hiljadama godina čuvao čvrste veze s Istokom i uvijek bio okrenut prema Zapadu", poručio je Erdogan, te dodao: "Na širokom geografskom području ostavili smo počast kao predstavnici pravednosti, stoljećima smo bili poveznica različitih kultura i civilizacija." Podvukao je takođe, kako Osmansko carstvo, i kada se izuzme period prije toga, u Evropi ima svoju prošlost od 600 godina. "Mi i danas sebe smatramo neodvojivim dijelom Evrope. Oduvijek smo bili najjača članica Zapadnih saveza, posebno NATO-a. Sve dok nas ne primoraju da tragamo na drugim mjestima, naš izbor je uvijek bio Zapad, od odbrane do trgovine", poručio je Erdogan. Ipak, kako je podvukao, to ne znači da će Turska pognuti glavu pred otvorenim napadima na zemlju i njen narod, nepravdama pod različitim maskama i dvostrukim standardima. "Uprkos  svemu, vjerujemo da nemamo problem niti s jednom zemljom niti institucijom koji nije moguće riješiti politikom, dijalogom i pregovorima. Zbog toga, pozivam EU, ispunite svoja obećanja, od punopravnog članstva do pitanja izbjeglica, dopustite nam da zajedno uspostavimo bližu i učinkovitiju saradnju".

Preporučujemo za Vas