Eksplozije bombi u Avganistanu: Najmanje 14 osoba poginulo, 45 ranjenih

Nasilje i haos povećali su se u Avganistanu posljednjih mjeseci, uprkos mirovnim pregovorima Vlade i predstavnika talibana u Kataru kako bi okončali višedecenijski nemilosrdni rat u Avganistanu

7416 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Najmanje 14 osoba poginulo je danas, a 45 je ranjeno u eksploziji bombi postavljenih uz jedan put u Avganistanu, saopštili su zvaničnici.

Prema riječima Tarika Arijana, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova u centralnoj provinciji Bamijan poginulo je 13 civila i saobraćajni policajac kada su eksplodirale dvije bombe pored puta, a nekoliko prodavnica i vozila je uništeno ili oštećeno.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, a portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da ta pobunjenička grupa nema veze sa eksplozijama.

Ogranizacija Islamska država (ID) objavila je rat manjinskim šiitskim muslimanima u Avganistanu, a Bamijan je uglavnom šiitska provincija.

Nasilje i haos povećali su se u Avganistanu posljednjih mjeseci, uprkos mirovnim pregovorima Vlade i predstavnika talibana u Kataru kako bi okončali višedecenijski nemilosrdni rat u Avganistanu.

Islamska država preuzela je odgovornost za nedavne napade u Avganistanu, uključujući dva napada na univerzitete u kojima je ubijeno najmanje 50 osoba, uglavnom studenata.

SAD su optužile ID za napad na porodilište ove godine u Kabulu gdje su ubijene 24 osobe uključujući porodilje i bebe.

Ta bolnica je u četvrti naseljenoj pripadnicima pretežno šiitske manjine Hazara.

Budističko stanovništvo Bamijana skoro da su potpuno uništili talibani početkom 2001. godine, koji su vladali pet godina do kraja 2001. godine, kada ih je svrgla koalicija predvođena SAD.

Ta pokrajina je popularna turistička destinacija, najviše zbog nacionalnog parka Band-e-Amir.

Bonus video: