FDA: Odluka o odobrenju Fajzerove vakcine nakon 10. decembra

"Ne mogu vam dati tačan datum kada ćemo dobiti odobrenje za hitnu upotrebu, jer to moramo učiniti kako treba"

6797 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američka administracija za hranu i ljekove (FDA) namjerava da donese odluku o odobrenju "Fajzerove" vakcine protiv koronavirusa u roku od nekoliko nedjelja od ključnog sastanka zakazanog za 10. decembar, prema riječima zvaničnika agencije.

"To će biti pitanje nedjelja. To može biti od dana do nedjelje", rekao je dr Peter Marks, direktor Centra za procjenu i istraživanje bioloških sredstava američke Uprave za hranu i ljekove i dodao:

"Moguće je da to može biti za nekoliko dana, ali naš cilj je da se uvjerimo da je to sigurno u roku od nekoliko nedjelja".

"Ne mogu vam dati tačan datum kada ćemo dobiti odobrenje za hitnu upotrebu, jer to moramo učiniti kako treba. Očigledno ćemo raditi na tome da to učinimo što je prije moguće ", dodao je dr Marks.

Savjetodavni komitet FDA za vakcine i srodne biološke proizvode, panel nezavisnih stručnjaka, treba da se sastane 10. decembra kako bi razgovarao o prijavi za odobrenje za hitnu upotrebu koju je koju je podnijela kompanija "Fajzer", piše CNN.

Do sada je "Fajzer" jedina kompanija koja se prijavila za EUA od FDA, prenosi N1.

Predaja FDA zasnovana je na rezultatima faze tri kliničkog ispitivanja "Fajzerove" vakcine, koja je započela u SAD 27. jula i u koju je upisano više od 43.000 dobrovoljaca.

Konačna analiza iz ispitivanja pokazala je da je vakcina protiv koronavirusa 95 odsto efikasna u sprječavanju infekcija, čak i kod starijih odraslih osoba, i nije izazvala ozbiljne nuspojave, rekli su iz kompanija "Fajzer" i "BioNTek".

Vakcina se ne može distribuirati dok FDA ne izda EUA, navodi se u prezentaciji američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Vakcinacije će započeti u SAD "u drugoj polovini decembra“, prema riječima dr Entoni Faučija, direktora Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti.

Bonus video: