kongres pod pritiskom da izglasa novi plan pomoći

Bajden predstavio svoj ekonomski tim koji treba da oporavi privredu SAD

Jelen će biti prva žena na mjestu ministra finansija ako njenu nominaciju potvrdi Senat ali ona je naišla na odobravanje obje partije pa se očekuje da će lako biti potvrđena

4845 pregleda 3 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Ekonoski tim izabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Džava (SAD) Džozefa Bajdena, sa budućom ministarkom finansija Džanet Jelen predstavljen je danas u trenutku kada je šef američke centralne banke upozorio da je budućnost američke ekonomije i dalje neizvjestan zbog pandemije.

Iz Vilmingtona u Delaveru izabrani predsjednik je organizovao lično danas prve korake tog tima sastavljenog uglavnom od žena i osoba iz vidljivih manjina.

Bajden je rekao da je Jelen jedna od "najznačajnijih ekonomskih mislilaca našeg vremena".

Ona će biti prva žena na mjestu ministra finansija ako njenu nominaciju potvrdi Senat ali ona je naišla na odobravanje obje partije pa se očekuje da će lako biti potvrđena.

Bajden je takođe predstavio Niru Tanden kao njegov izbor za vođenja kancelarije za budžet Bijele kuće. Njena nominacija je međutim naišla na rana negodovanja od nekih republikanaca u Senatu koji će o tome glasati.

Bajden je imenovao Sesiliju Rauz za predsjednicu njegovog Savjeta ekonomskih savjetnika i Heder Bauši i Džareda Bernstina za članove savjeta. Svi podržavaju vijeće vladine stimulativne mjere da podstaknu privredni rast za šta se Bajden zalagao u svojim predizbornim govorima.

Događaj se odvijao istovremeno kada je i mala grupa demokratskih i republikanskih senatora predstavila novi plan podrške privredi, koji za sada nema odobrenje odlazeće administracije Donalda Trampa.

Bajdenov ekonomski tim imaće osjetljiv zadatak da vrati na kolosjek ekonomiju koja je prolejtos prošla kroz najgoru krizu od 1929. i koja ima teškoće da se oporavi.

Mjesecima predsjednik Feda Džerom Paule pritiska Kongres da izglasa novi plan pomoći poslije onog od 2.200 milijardi dolara usvojenog hitno krajem marta.

U ispitivanju pred Senatom danas Pauel je rekao da američka privreda ima još duge "teške mjesece" pred sobom, uprkos napretku u razvijanju vakcine protiv koronavirusa.

"Imamo još dug put pred sobom, imamo oko 10 miliona ljudi koji su izgubili posao zbog pandemije", rekao je Pauel i naglasio da su sa ponovnim širenjem pandemije brojne male firme u riziku od bankrota.

Zbog hitne situacije mala grupa demokratskih i republikanskih članova Kongresa predložila je danas plan ekonomskog oporavka od 908 milijardi dolara da se izađe iz blokade.

Za sada taj plan pomoći nema odobrenje Bijele kuće, ali nastavak pregovora je znak da su predstavnici dvije partije žele da napreduju po tom pitanju blokiranom od ljetos.

Preporučujemo za Vas