Zatvor zbog izvještavanja o pandemiji i protestima

Protesti i političke tenzije su razlog velikog broja hapšenja novinara, a većina se dogodila u Kini, Turskoj, Egiptu i Saudijskoj Arabiji, navodi se u izvještaju CPJ i dodaje da je najmanje dvoje novinara preminulo je nakon što su se razboljeli u pritvoru

6802 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tokom pandemije, autoritarni lideri su pokušali da kontrolišu izvještavanje o kovidu-19 i građanskim neredima, a kao rezultat toga rekordan broj novinara je ove godine završio u zatvoru.

Najmanje 274 novinara uhapšena su do 1. decembra, objavio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) što je najviše od kako je ova grupa sa sjedištem u Njujorku počela da prikuplja podatke početkom 1990-ih.

Protesti i političke tenzije su razlog velikog broja hapšenja novinara, a većina se dogodila u Kini, Turskoj, Egiptu i Saudijskoj Arabiji, navodi se u izvještaju CPJ i dodaje da je najmanje dvoje novinara preminulo je nakon što su se razboljeli u pritvoru.

„Šokantno je i zapanjujuće da bilježimo rekordan broj novinara u zatvoru u jeku globalne pandemije“, naveo je u saopštenju Džoel Sajmon, izvršni direktor CPJ-a. Za visok broj zatvaranja CPJ okrivljuje nedostatak globalnog liderstva po pitanju demokratskih vrijednosti i naročito napade na medije od strane predsjednika SAD Donalda Trampa, za kojeg se navodi da je pružio izgovor autoritarnim liderima da se obruše na novinare u njihovim zemljama.

Na globalnom nivou 34 novinara su uhapšena i zatvorena zbog „lažnih vijesti“ tokom 2020, u poređenju sa 31 prošle godine. „Rekordni broj zatvorenih novinara širom svijeta je Trampova zaostavština u oblasti slobode štampe“, kazao je Sajmon.

Mada u SAD do 1. decembra nijedan novinar nije bio u zatvoru, njih 110 je hapšeno ili optuživano tokom 2020, od čega je većina izvještavala o demonstracijama protiv policijske brutalnosti, navodi CPJ.

Među državama u kojima je broj zatvorenih novinara značajno porastao su Bjeloruisija, gdje je reizbor dugogodišnjeg predsjednika izazvao masovne proteste, i Etiopija, gdje su politički neredi doveli do oružanog sukoba.

U izvještaju se navodi da su dvije trećine zatvorenih novinara optužene za zločine protiv države, poput terorizma ili pripadnosti zabranjenim grupama, dok u skoro 20 odsto slučajeva optužnica nije objavljena.

Bonus video: