Sankcije će ostati centralni instrument američke moći

U borbi sa velikim spoljnopolitičkim izazovima, Bajden će nastaviti da koristi Trampovo omiljeno “oružje”, ali će biti precizniji

23823 pregleda 24 reakcija 9 komentar(a)
: Bajdenova administracija bi mogla smanjiti tenzije između NATO i Rusije, Foto: Shutterstock
: Bajdenova administracija bi mogla smanjiti tenzije između NATO i Rusije, Foto: Shutterstock

Zadaci koji čekaju novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država djeluju sve teži kako se približava dan inauguracije. Iako ima veoma bogatu političku karijeru, Džo Bajden će početi mandat u svijetu koji se uveliko razlikuje od onoga kada je bio potpredsjednik SAD ili senator. Pred njim su novi izazovi, uključujući kovid-19, a moraće i da vješto plovi spoljnopolitičkim vodama, suočen sa različitim frakcijama u svom timu, mogućim opstrukcijama od republikanskog Senata i sa skeptičnim američkim saveznicima.

Veliko hakovanje američkih federalnih agencija, za koje je krivica pripisana Rusiji, do sada nije izazvalo odgovor Donalda Trampa, koji odavno poriče ili umanjuje značaj ruskih intervencija.

Iran je, prema nekim izvještajima, ponovo počeo aktivnosti na lokaciji kod podzemnog nuklearnog postrojenja Fordo.

Čeka ga i zamršeno pitanje u kojem pravcu će se razvijati odnosa sa Kinom i Sjevernom Korejom.

“Bajden je svakako najvičniji američki predsjednik za komplikovani proces spoljne politike i u smislu učenja o svakoj zemlji i njenom funkcionisanju”, izjavio je istoričar Daglas Brinkli sa Unverziteta Rajs. Imajući u vidu politička ograničenja kod kuće, on bi takođe mogao imati više uticaja na ostatak svijeta nego na SAD, dodao je Brinkli u komentaru za “Njujorker”.

Uprkos iskustvu, Bajden je podržao neke kontroverzne politike i donosio loše odluke tokom decenija u spoljnoj politici. Kao senator, usprotivio se odobravanju Operacije pustinjska oluja za protjerivanje Iraka Sadama Huseina iz Kuvajta 1991, koja je bila izuzetno efikasna. Potom je podržao invaziju na Irak 2003, veliki neuspjeh koje se vukao godinama. Bajden je “čovjek od integriteta” kojeg je “nemoguće voljeti”, napisao je u memoarima 2014. bivši direktor CIA i ministar odbrane Robert Gejts. On je rekao i da je Bajden “pogriješio u gotovo svim glavnim pitanjima spoljne politike i nacionalne bezbjednosti u posljednjih četiri decenije.”

“Njujorker” navodi da Tramp nije u svemu griješio. Bio je u pravu kada je prozvao Kinu zbog njene trgovinske prakse, kada je Ukrajinu snabdio smrtnonosnim oružjem, sklopio novi trgovinski sporazum sa Kanadom i Meksikom, posredovao u normalizaciji odnosa između Izraela i nekoliko arapskih država,” napisao je predsjednik Savjeta za spoljne odnose Ričard Has u članku za “Forin afers”.

Bajdenova spoljna politika
foto: Graphic News

Rojters je ove nedjelje objavio, pozivajući se na Bajdenove saradnike, da se on neće ustezati od uvođenja kaznenih mjera, Trampovog omiljenog oružja. Međutim, očekuje se da će čim preuzme dužnost 20. januara, početi da mijenja Trampov agresivni pristup, ali neće žuriti sa velikim promjenama kada su u pitanju sankcije prema Iranu i Kini, rekli su izvori Rojtersu.

Moraće da odluči koje sankcije da zadrži, koje da ukine, a koje da proširi. Tramp je tokom četiri godine mandata rekordnom brzinom uvodio sankcije, često jednostrano, ali nije uspio da povinuje rivale svojoj volji, piše Rojters. Očekuje se da Bajden jasno stavi do znanja da sankcije ostaju centralni instrument američke moći, ali one više neće uvođene uz tutnjavu “Amerika na prvom mjestu” na kojoj je počivala Trampova spoljna politika.

Jedan od prvih poteza, prema Rojtersovim izvorima, moglo bi biti ukidanje sankcija koje je Tramp u septembru uveo zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda zbog istrage o tome da li je američka vojska počinila ratne zločine u Avganistanu, što je potez koji su osudili evropski saveznici. Bajden bi takođe mogao slijediti primjer Britanije i Evropske unije i uvesti sankcije Rusiji zbog trovanja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, rekli su Rojtersu upućeni izvori. Moskva poriče bilo kakvu umiješanost.

Bajden je nagovijestio i moguće sankcije Rusiji zbog miješanja u izbore, a upad u kompjutere vladinih agencija bi mogao biti dodatni motiv za to. On bi mogao djelovati i povodom pitanja kojim je Tramp oklijevao da se bavi - obavještajnih procjena da je Rusija ponudila novčane nagrade militantima da ubijaju vojnike SAD i saveznika u Avganistanu, kazali su izvori.

Kada se predsjednik Vladimir Putin nedavno obratio svjetskim medijima na godišnjoj konferenciji za novinare, bio je osoran na njemu svojstven način. Kada ga je novinar BBC-ja pitao da li, kao neko ko je dvije decenije na vlasti u Rusiji, prihvata bilo kakvu odgovornost za trenutno “jadno stanje odnosa” između njegove zemlje i Zapada ili su ruske vlasti uvijek “besprekorno čiste”, Putin je odgovorio:

“U poređenju sa vama, jesmo... Obećali ste da se NATO neće širiti prema istoku, ali niste održali obećanje.”

Zamrznuti odnosi između Rusija i Zapada posljednjih godina podstakli su grupu bivših američkih, evropskih i ruskih diplomata, generala, istraživača i političkih figura, uz podršku Evropske mreže za liderstvo (ELN), da upute pismo britanskom listu “Tajms” i pozovu na akciju kako bi Moskva i NATO ponovo pokrenuli pregovore o tome kako da ograniče vojnu aktivnost u Evropi. Ako se SAD i Rusija ne dogovore da produže Novi START do 5. februara 2021, prvi put od 1970-ih neće postojati pravno obavezujući sporazum koji bi postavio ograničenja za njihovo nuklearno oružje, koje čini 90 odsto svjetskog arsenala.

Jedan od Bajdenovih glavnih spoljnopolitičkih prioriteta biće odnosi sa Rusijom, koju je tokom kampanje označio kao “trenutno najveću prijetnju Americi u smislu podrivanja naše bezbjednosti i naših saveza”. Za obnavljanje sporazuma o kontroli oružja potrebna je politička volja i u Vašingtonu i u Moskvi, a koherentnija politika SAD bi povećala šanse za obnavljanje dijaloga između Rusije i NATO.

Portal “Konverzejšn” navodi da Bajden može pomoći NATO-u da postane efikasna platforma za pregovore.

“Međutim, to je moguće samo ako Vašington promijeni retoriku i ostane zainteresovan za pitanja evropske bezbjednosti i kontrole oružja. Trampova retorika sukobljavanja mora ustupiti mjesto mjerama za izgradnju povjerenja.”

Nisu magično rješenje

Tramp nije usporio sa uvođenjem sankcija ni u haotičnim, posljednjim danima njegove administracije. Uveo je mjere koje bi Bajdenu mogle otežati da se vrati nuklearnom sporazumu sa Iranom i da brzo uspostavi funkcionalni odnos sa Kinom nakon kažnjavanja zvaničnika Komunističke partije, piše Rojters.

Dok se očekuje da Bajden nastavi da snažno koristi takve mjere prisile, biće promjena, uključujući više savjetovanja prilikom donošenja odluka i tješnju saradnju sa saveznicima, kažu Rojtersovi izvori.

“Sankcije nisu magično rješenje,” kaže Hagar Hađar Kemali, koja je bila savjetnica za sankcije u administraciji Baraka Obame. “One moraju biti dio šire strategije, a to je ono što je često nedostajalo Trampovoj administraciji.”

Adevale Adejemo, budući zamjenik ministra finansija, obećao je ovog mjeseca da će biti “laserski fokusiran” na nacionalnu bezbjednost, uključujući “korištenje našeg režima sankcija kako bi oni koji izazivaju probleme snosili odgovornost”. Očekuje se da on bude na čelu Bajdenovog tima za procjenu sankcija.

Bonus video: