NEKADA NAJBOLJI FUDBALER SVIJETA IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA

Pogledajte kako u Liberiji slave pobjedu Žorža Vee na izborima

Liberija, država koju su osnovali oslobođeni robovi iz Amerike, doživljava prvi demokratski prenos vlasti u više od 70 godina, dok prva afrička predsjednica, nobelovka Elen Džonson Sirlif, odlazi sa funkcije
88 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2017. 08:27h

Liberija je počela da slavi izbor nekadašnjeg najboljeg fudbalera svijeta Žorža Vee za predsjednika.

Na osnovu više od 98 odsto prebrojanih glasova, Vea je u drugom krugu dobio 61,5 odsto glasova dok je za trenutnog potpredsjednika Džozefa Boakaija glasalo 38,5 odsto Liberijaca.

Liberija, država koju su osnovali oslobođeni robovi iz Amerike, doživljava prvi demokratski prenos vlasti u više od 70 godina, dok prva afrička predsjednica, nobelovka Elen Džonson Sirlif, odlazi sa funkcije.

Sirlifova je vodila zemlju od 2006.

Žorž Vea (51) je u politiku ušao po završetku fudbalske karijere 2002, a u prvom krugu nije osvojio dovoljno glasova za pobjedu. Sirlif nije otvoreno podržala nijednog kandidata.

Novi predsjednik će na funkciju stupiti u januaru.

Iako je izlaznost bila mala, Veu su podržali mladji ljudi, koji čine većinu stanovništva Liberije. Njegova potpredsjednica će biti Džuel Hauard-Tejlor, bivše žena nekadašnjeg predsjednika Čarlsa Tejlora, osuđenog na 50 godina zatvora zbog ratnih zločina u Sijera Leoneu.

Galerija