Kina objavila plan za masovnu vakcinaciju

Prvi korak se, kako je saopšteno, odnosi na osobe koje se bave uvozom smrznutih proizvoda, carinskom inspekcijom, zaposlene u avio-kompanijama, javnom prevozu, zdravstvenim ustanovima, ljude koji rade na pijacama, odnosno na osobe čiji posao nosi veliki rizik zaraze virusom Kovid-19

3741 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kineski Mehanizam za zajedničku prevenciju i kontrolu Kovid-19, poseban vladin organ zadužen za rad protiv epidemije, objavio je plan za masovnu vakcinaciju stanovništva koja će, kako je saopšteno, biti sprovedena u dva koraka.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su 9. decembra najavili zvaničnu registraciju vakcine iz kineske farmaceutske kompanije „Sinopharm“ u toj zemlji, i potvrdili da, prema rezultatima ispitivanja u Emiratima, njena efikasnost iznosi 86 odsto.

Kako javlja Yu XI, dopisnica agencije MINA iz Kine, na konferenciji za novinare održanoj 19. decembra najavljeno je da će masovna vakcinacija biti podijeljena u dva koraka.

Prvi korak se, kako je saopšteno, odnosi na osobe koje se bave uvozom smrznutih proizvoda, carinskom inspekcijom, zaposlene u avio-kompanijama, javnom prevozu, zdravstvenim ustanovima, ljude koji rade na pijacama, odnosno na osobe čiji posao nosi veliki rizik zaraze virusom Kovid-19.

Osobe koje će raditi i studirati u zemljama gdje je teška epidemiološka situacija takođe su uvrštene u prvi korak.

Drugi korak, kako je najavljeno na konferenciji, odnosiće se na „obične“ građane koji imaju želju ili potrebu za vakcinacijom.

Na pitanju novinara koliko bi trajala efikasnost vakcine, zamjenik direktora Državne komisije zdravlja Zeng Yixin, je objasnio da se, s obzirom na to da se virus Kovid-19 pojavio prije nepunu godinu, trenutno još ne može tačno zaključiti koliko će vakcina moći pružiti zaštitu ljudima, ali prema podacima koji trenutno posjeduju, ona neće biti kraća od pola godine.

Zeng je kazao da je, prije treće faze ispitivanja u inostranstvu, Kina već u prvoj polovini ove godine obavila prve dvije faze ispitivanja u koje su uključeni mnogi domaći volonteri, i da medicinski stručnjaci za istraživanje vakcine i danas prate njihovo stanje.

Kako je naveo, prema podacima, antitijela kod tih volontera i sada još postoje.

Istovremeno, kazao je Zeng, zdravstvene ustanove širom Kine i dalje prate ljude koji su se oporavili od Kovid-19, a prema podacima Bolnice za infektivne bolesti u gradu Shenzhenu koja je pratila situaciju oko 400 oporavljenih, kod onih koji su se najranije oporavili i nakon desest mjeseci još postoje antitijela.

„Svi ovi podaci pokazuju da bez sumnje efikasnost vakcine može trajati više od pola godina, a trenutno je još teško reći da li može trajati pet, ili čak deset godina, ili doživotno,“ rekao je Zeng.

Na pitanju novinara da li treba nositi maske i nakon vakcinacije, Zeng je naveo da, iako je vakcina dokazana efikasna, građani za svaki slučaj i nakon vakcinacije i dalje treba da nose maske, drže fizičku distancu i čsto peru ruke.

Kineski nadležni medicinski organ je u junu odobrio korišćenje vakcine i od jula je počela vakcinacija za hitne potrebe.

Do sada je vakcinisano više od milion ljudi, uz uslov da su svi primaoci obaviješteni o vakcini i da su saglasni sa vakcinacom.

Kako je saopšteno na konferenciji, do sada nije bilo teških neželjenih reakcija, a među vakcinisanim je više od 60 hiljada ljudi išlo na rad u zemlje s „visokim rizikom zaraze“ i nije bilo prijave o teškom oboljenju od Kovid-19.

Bonus video: