"NEKAŽNJIVOST DŽIHADISTA"

Međunarodna koalicija optužuje Asada: Režim ne želi ili ne može da pobijedi Islamsku državu

Koalicija je konstatovala da se brojni džihadisti protjerani iz Rake, sada kreću prema zapadu Sirije i reorganizuju se u malim grupama kako bi bili što neprimjetniji, rekao je britanski general, jedan od zvaničnika međunarodne koalicije
2 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2019. 21:21h

Međunarodna koalicija predvođena SAD optužila je večeras sirijskog predsjednika Bašara al Asada za "nekažnjivost" džihadista Islamske države u zonama pod kontrolom sirijskih snaga.

Izgleda da se "džihadisti nekažnjeno šetaju po teritorijama pod kotrolom (sirijskog) režima, što pokazuje da taj režim očigledno ne želi ili ne može da pobijedi Islamsku državu", izjavio je novinarima u Pentagonu britanski general Feliks Gedni.

Koalicija je konstatovala da se brojni džihadisti protjerani iz Rake, sada kreću prema zapadu Sirije i reorganizuju se u malim grupama kako bi bili što neprimjetniji, rekao je britanski general, jedan od zvaničnika međunarodne koalicije.

"Nastavićemo operacije u zonama koji su oslobodili naši saveznici u Sriji, dok sirijski režim pozivamo da se pozabavi Islamskom državom u svojim zonama", rekao je Gedni.

Džihadisti su ove godine izgubili svoja dva glavna uporišta, Raku u Siriji, i Mosul u Iraku.

Irački premijer Hajder al Abadi nedavno je izjavio da je "završen rat" protiv Islamske države, a uskoro se može očekivati slična izjava i od sirijskih vlasti.