Kina odobrila vakcinu kompanije Sinofarm za opštu upotrebu

Kineski Sauf Čajna morning post objavio je da će do lunarne nove godine u februaru biti vakcinisano 50 miliona građana iz visoko prioritetnih grupa

9710 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Kina je odobrila svoju prvu vakcinu protiv koronavirusa za opštu upotrebu državne kompanije Sinofarm, objavila je danas kineska Nacionalna uprava za medicinske proizvode.

Kako je objašnjeno, radi se o uslovnom odobrenju, što znači da je istraživanje vakcine još u toku, prenosi AP.

Radi se o neaktivnoj vakcini, što znači da je virus uzgojen u laboratoriji, a zatim ubijen, nakon čega se klica ubrizgava u tijelo da bi se stvorio imuni odgovor organizma.

Iako nijesu objavljeni detaljni podaci o efikasnosti vakcine, pekinški Institut za biološke proizvode objavio je da je vakcina efikasna 79,34 odsto.

Iako je Kina bila sporija u odobravanju vakcine od drugih zemalja, već nekoliko mjeseci vakciniše ljude sa tri različite vakcine koje su u završnim fazama ispitivanja, piše britanska agencija.

Predstavnik Sinofarma saopštio je da će detalji o vakcini kasnije biti objavljeni.

Kineski Sauf Čajna morning post objavio je da će do lunarne nove godine u februaru biti vakcinisano 50 miliona građana iz visoko prioritetnih grupa.

Kako se navodi, cijena vakcine zavisiće od nivoa upotrebe, ali pretpostavlja se da će biti besplatna za kineske građane.

U Kini se trenutno radi na razvoju najmanje pet vakcina protiv koronavirusa, a koje razvijaju velike farmaceutske kompoanije Sinovak, CNBG, CanSino Bajolodžik, Sinofarm i Kineska akademija nauka i sve su u završnim fazama istraživanja.

Američka agencija AP dodaje da odobrenje kineske vakcine daje nadu zemljama koje nemaju pristup vakcini američke kompanije Fajzer ili Moderna, a njena prednost je što može da se čuva i na temperaturama od dva do osam stepeni ili na normalnoj temperaturi u frižideru.

Bonus video: