Papa Franjo uputio tradicionalni poziv na mir u svijetu

"Životom danas upravljaju rat, neprijateljstvo i brojne druge destruktivne stvari. Mi želimo mir. To je dar", izjavio je papa Franjo

6626 pregleda 6 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo uputio je tradicionalni poziv na mir u svijetu, nakon što je, zbog bolnog išijasa, propustio bogosluženja za Novu godinu.

On u četvrtak nije mogao da prisusvuje bogosluženjima, kao ni jutros, zbog bola u leđima,

Smatra se da se to prvi, put otkako je imenovan za poglavara Rimokatoličke crkve 2013. godine, desilo da papa Franjo (84) iz zdravstvenih razloga propusti bogosluženje. Međutim, papa nije danas pokazao bilo kakve znake lošeg zdravstvenog stanja dok se obraćao vjernicima iz Apostolske palate u Vatikanu, prenosi N1.

"Životom danas upravljaju rat, neprijateljstvo i brojne druge destruktivne stvari. Mi želimo mir. To je dar", izjavio je papa Franjo.

On je rekao da je suočavanje sa pandemijom kovid-19 tokom prošle godine pokazalo važnost podjele tereta i zainteresovanosti za probleme drugih.

Papa tradicionalno blagosilja vjernike u podne sa prozora koji gleda na Trg Svetog Petra, ali je služba održana u zatvorenom, kako bi se spriječilo bilo kakvo okupljanje i širenje koronavirusa. Papa Franjo posebno je izrazio zabrinutost zbog rata u Jemenu, koji traje već šest godina i u kojem je poginuo veliki broj nevinih ljudi.

On je dodao da bi trebalo misliti na djecu u Jemenu, koja su gladna, bez ljekova i mogućnosti obrazovanja.

Bonus video: