Koliko je ozbiljna prijetnja Sjeverne Koreje antraksom?

Vjeruje se da režim Kim Džong-una ima značajne zalihe hemijskog oružja
3 komentar(a)
Kim Džong un, Foto: Shutterstock
Kim Džong un, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.12.2017. 10:54h

Sjeverna Koreja navodno priprema još jedno smrtonosno oružje za rat sa SAD. Oružje koje je lakše i jeftinije napraviti - antraks.

Sjevernokorejski stručnjaci za biološko ratovanje navodno rade na pripremi nekih od najsmrtonosnijih patogena poznatih čovječanstvu, piše CNN. Sjeverna Koreja, ako bude napadnuta, planira da ratuje zarazom smrtonosnim bolestima koje se mogu širiti prskanjem, raketama, pištoljima i avionima. .

Patogeni, koje su navodno proizveli stručnjaci za biološku opremu, uključuju antraks, boginje, kugu i koleru.

Smatra se da je proizvodnja smrtonosnih patogena u toku u biološkim objektima koji se vode kao poljoprivredne istraživačke laboratorije.

Vjeruje se da režim Kim Džong-una ima značajne zalihe hemijskog oružja, po nekim procjenama 2.500-5.000 tona, piše CNN.

U tijelu vojnika koji je dezertirao iz sjevernokorejske vojske pronađeni su tragovi antraksa, navela je jedna južnokorejska televizija.

Foks njuz podsjeća da su ranije postojali izvještaji iz Sjeverne Koreje da režim u Pjongjangu testira mogućnost ubacivanja antraksa u interkontinentalne balističke rakete koje bi mogle da dosegnu do američkog tla. Navodno su već izvršeni testovi koji bi trebalo da utvrde da li bi antraks mogao da "preživi" zagrijevanje prilikom lansiranja rakete

Bonus video: