Japan razmatra uvođenje vanrednog stanja zbog korone

Guverneri četiri prefekture, uključujući i Tokio, u subotu pozvali centralnu vladu da uvede mjere za te regije nakon što je došlo do velikog porasta novozaraženih

1636 pregleda 0 komentar(a)
Suga, Foto: Reuters
Suga, Foto: Reuters

Japan razmatra proglašavanje vanrednog stanja u Tokiju i okolnim prefekturama zbog pandemije koronavirusa, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije premijer Jošihide Suga.

Njegova najava dolazi nakon što su guverneri četiri prefekture, uključujući i Tokio, u subotu pozvali centralnu vladu da uvede mjere za te regije nakon što je došlo do velikog porasta novozaraženih.

Na konferenciji u ponedjeljak, guverner Čibe Kensaku Morita pozvao je Sugu da "hitno" donese proglas.

Do proglasa bi trebalo doći ove sedmice, javili su lokalni mediji.

Japan je u nedjelju prijavio 3.158 novih slučajeva zaraze, od toga je polovina iz četiri prefekture - Tokija, Kanagave, Čibe i Saitame, prenosi Hina.

Navodno četiri guvernera takođe razmatraju skraćivanje radnih sati kafića, karaoke barova i restorana kako bi spriječili širenje virusa.

Guvernerka Tokija Juriko Koike izrazila je zabrinutost zbog povećanja pacijenata s ozbiljnim simptomima nakon što je brojka u nedjelju skočila na 101.

Apelovala je na 14 miliona stanovnika Tokija da se nastave suzdržavati od izlazaka koji nisu neophodni.

Dosad izbjegavali pandemiju kakva je viđena u Evropi i SAD

Japan je u četvrtak prijavio 4.336 novih slučajeva zaraze, uključujući 1.337 u Tokiju, dok zemlja nastavlja da se bori s obuzdavanjem trećeg talasa pandemije. Brojka je premašila rekord prethodnog dana koji je iznosio 3.703 nova slučaja 26. decembra, prema podacima ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite.

U četvrtak ministarstvo je otkrilo šest slučajeva novog soja koronavirusa koji je prvobitno otkriven u Velikoj Britaniji, što je dovelo ukupno do 21 slučaja u Japanu, uključujući i jednu osobu koja je zaražena novim sojem identifikovanim u Južnoafričkoj Republici.

Potvrda novog soja, za kojeg se vjeruje da je zarazniji, navela je japansku vladu da privremeno suspenduje ulazak stranaca u zemlju. Mjera se počela sprovoditi prije nedjelju dana i trajaće do kraja januara, reklo je ministarstvo vanjskih poslova.

U martu globalna pandemija koronavirusa primorala je Međunarodni olimpijski odbor i Japan da donesu dosad neviđenu odluku o odlaganju Olimpijskih igara u Tokiju za jednu godinu, na jul i avgust 2021.

Japan je početkom aprila proglasio vanredno stanje u sedam prefektura. Nedjelju dana kasnije mjere su se proširile na cijelu zemlju.

Vanredno stanje na nacionalnom nivou trajalo je oko mjesec dana. Završilo je u Tokiju i četiri druge prefekture u kasnom maju - što su bile posljednje regije u kojima su na snazi bile restrikcije.

Japan je dosad izbjegavao pandemiju kakva je viđena u Evropi i Sjedinjenim Državama, s ukupnim brojem zaraženih koji iznosi 243.000 i oko 3600 smrti.

Bonus video: