Moderna: Izrael odobrio našu vakcinu protiv koronavirusa

Izrael se u međuvremenu pod oštrim restrikcijama suprotstavlja trećem talasu zaraze i tvrdi da mu nedostaju vakcine iako je prvi u svijetu po glavi stanovnika u kampanji vakcinacije

3007 pregleda 0 komentar(a)
Vakcinisanje i Izraelu, Foto: Reuters
Vakcinisanje i Izraelu, Foto: Reuters

Kompanija Moderna saopštila je da je Ministarstvo zdravlja Izraela odobrilo njenu vakcinu protiv koronavirusa i da očekuje da isporuka prvih doza počne ovog mjeseca, javljaju danas izraelski mediji.

Kako je navedeno Izrael je rezervisao ukupno šest miliona doza vakcina te kompanije iz SAD što je dovoljno za imunizaciju tri miliona ljudi.

Ta zemlja je treća u svijetu poslije SAD i Kanade koja je odobrila vakcinu Moderne.

Izrael se u međuvremenu pod oštrim restrikcijama suprotstavlja trećem talasu zaraze i tvrdi da mu nedostaju vakcine iako je prvi u svijetu po glavi stanovnika u kampanji vakcinacije.

Do sada su u Izraelu korišćene vakcine Fajzer/BioNTek.

I dok je kampanja vakcinacije u Izraelu u punom zamahu danas je objavljeno više od 8.000 novih slučajeva infekcije u jednom danu, što je najviše od oktobra.

U Izraelu je dosad 3.445 ljudi preminulo od Kovid-19.

Oko 150.000 osoba vakciniše se dnevno i u petak je vakcinisan milioniti stanovnik Izraela, a ukupno je vakcinisano 15 procenata populacije, 1,37 miliona, od početka kampanje 20. decembra.

Vakcinacija se usredsredila na zdravstvene radnike, na osobe starije od 60 godina i one koji su pod rizikom, a u Tel Avivu je vakcinisano već i dvije trećine zaposlenih u obrazovnim ustanovama.

U nedjelju su izraelski mediji objavili da će se tempo vakcinacije usporiti ili da će se sasvim stati davanje prve doze vakcine Fajzer jer ih nema dovoljno i biće potrebno nekoliko nedjelja da se to prevaziđe.

U nedjelju je Ministarstvo zdravlja potvrdilo da ima 30 slučajeva infekcije zaraznijim sojem virusa koji je identifikovan u Velikoj Britaniji.

Bonus video: