"Epl" prijeti uklanjanjem društvene mreže koju koriste Trampove pristalice

Mnogi koji podržavaju odlazećeg američkog predsjednika počeli su da koriste Parler nakon što su im suspendovani profili na ostalim društvenim mrežama

7305 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija Epl (Apple) je zaprijetila da će ukloniti društvenu mrežu Parler iz svoje onlajn prodavnice ako ona ubrzo ne izmijeni svoju politiku o ublažavanju sadržaja.

Parler je društvena mreža na koju su prešli mnogi koji podržavaju američkog predsjednika Donalda Trampa nakon što su im suspendovani profili na ostalim društvenim mrežama poput Tvitera u sklopu politika ublažavanja sadržaja, rekao je za Rojters izvršni direktor Parlera Džon Mace.

U pismu koje je tim za pregled sadržaja Eplove prodavnice uputio Parleru, navode se primjeri u kojima se ta društvena mreža koristila za planiranje odlazaka u Vašington demonstranata s oružjem nakon što je izvršen upad u zgradu američkog Kongresa.

U neredima je bilo pet poginulih, među kojima i jedan pripadnik policije.

„Čini se i da se da mreža Parler nastavlja da se koristi za planiranje i organizaciju daljih nezakonitih i opasnih aktivnosti. Društvene mreže se ne smiju koristiti za koordinisanje pobune, nasilja i odmetništva“, stoji u Eplovom pismu upućenom Parleru, prenosi Tanjug.

"Gugl" ih već suspendovao

I dok je Epl postavio rok od 24 sata, Alfabetov Gugl u međuvremenu je već uklonio aplikaciju Parler iz svoje onlajn prodavnice sve dok ta društvena mreža znatno ne ublaži svoj sadržaj, prenosi Hina.

Gugl je u saopštenju od petka objavio da se na Parleru objavljuju postovi u kojima se traži "podsticanje na nastavak nasilja u Sjedinjenim Državama".

Bonus video: