FBI: Mogući protesti naoružanih ljudi uoči inauguracije Bajdena

Istovremeno, nakon nasilja koje se prošle srijede dogodilo u kompleksu Kapitol hila, kada je bio pod opsadom dijela pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trampa, Nacionalna garda će u prijestonicu Vašington poslati 15.000 pripadnika

1368 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Federalni istražni biro (FBI) objavio je upozorenje na mogućnost održavanja protesta naoružanih učesnika u Vašingtonu u danima uoči inauguracije izabranog predsjednika Džozefa Bajdena 20. januara, prenosi Glas Amerike.

Upozorenje se odnosi i na gradove svih 50 država širom Amerike, objavila je agencija Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor iz federalne agencije za primjenu zakona.

Istovremeno, nakon nasilja koje se prošle srijede dogodilo u kompleksu Kapitol hila, kada je bio pod opsadom dijela pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trampa, Nacionalna garda će u prijestonicu Vašington poslati 15.000 pripadnika.

Takođe, kako navodi VOA, biće zabranjene turističke ture u području spomenika Džordžu Vašingtonu – jednom od simbola grada.

Isti izvor koji je insistirao na anonimnosti rekao je da se upozorenje FBI odnosi na period od 16 - 20. januara za glavne gradove američkih država i najmanje još tri dana nakon inauguracije u Vašingtonu.

Šef Biroa Nacionalne garde Danijel Hokanson izjavio je da očekuje će 10.000 pripadnika te formacije biti u Vašingtonu do subote.

Biće angažovani u oblastima bezbjednosti, logistike i komunikacija.

On je rekao da bi njihov broj mogao biti povećan do 15.000.

Senator Kris Marfi, koji se u ponedjeljak obratio vršiocu dužnosti sekretara za odbranu, izjavio je da nije jasno hoće li Nacionalna garda biti dovoljna za zaštitu ili će za to biti potrebne aktivne trupe. Tajna služba će sa pripremama tog događaja početi u srijedu, skoro nedjelju dana ranije nego što je bilo predviđeno.

Bonus video: