Indija počela vakcinaciju 300 miliona ljudi

Oko 30 miliona zdravstvenih radnika i drugih radnika na prvoj liniji odbrane prvi će primiti vakcine

4965 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Indija je u subotu započela s najvećom kampanjom vakcinacije u svijetu i zdravstveni radnik u vladinoj bolnici u Delhiju prvi je primio vakcinu u zemlji koja broji 1.3 milijarde ljudi.

Vlada do jula planira vakciniše 300 miliona ljudi - što približno odgovara ukupnom broju stanovnika Sjedinjenih Država. Kao najmnogoljudnija zemlja u svijetu nakon Kine, Indija smatra i da možda neće morati da vakciniše svih svojih 1.35 milijardi stanovnika kako bi se stvorio imunitet krda.

"Indija danas predstavlja najveći program vakcinacije na svijetu", rekao je premijer Narendra Modi u televizijskom obraćanju naciji prije početka vakcinacije, prenosi Hina.

"Nijedna zemlja u istoriji nije sprovela kampanju vakcinacije tako velikog opsega", rekao je Modi.

Oko 30 miliona zdravstvenih radnika i drugih radnika na prvoj liniji odbrane prvi će primiti vakcine, a nakon toga će na red doći 270 miliona starijih od 50 godina ili su u grupama visokog rizika.

Indijski regulator ljekova hitno je odobrio dvije vakcine: Kovišild (Covishield), koji su proizveli britanski univerzitet Oksford i farmaceutska kompanija Astra Zeneka, te Kovaksin (Covaxin), koji je proizvela indijska kompanija Barat Biotek.

Indija, sa više od 10.5 miliona inficiranih, ima drugi najveći broj zaraženih od koronavirusa u svijetu, nakon SAD. Do sada je od posljedica Kovida-19 u toj zemlji umrlo 151.918 osoba.

Bonus video: