Brazil započeo masovnu vakcinaciju

Početak vakcinacije praćen je komplikacijama, dijelom zato što je vlada u Braziliji pod javnim pritiskom donijela brzu odluku da vakcinacija počne ranije nego što je to prvobitno zamišljeno

1576 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Brazil je počeo nacionalnu kampanju vankcinacije protiv koronavirusa samo dan nakon hitne autorizacije vakcina SinoVac i AstraZeneca, prenosi agencija Hina.

Kampanja je počela u deset saveznih država, prenijela je nacionalna televizija TV Globo.

Početak vakcinacije praćen je komplikacijama, dijelom zato što je vlada u Braziliji pod javnim pritiskom donijela brzu odluku da vakcinacija počne ranije nego što je to prvobitno zamišljeno.

Nacionalna nadzorna agencija Anvisa hitno je odobrila vakcinu u nedjelju, a prema ministru zdravstva Eduardu Pazuellu, vakcinacija je trebala početi pet dana poslije.

Brazil je država od 210 miliona ljudi kojoj je dostupno oko 6 miliona doza vakcina SinoVac, s obzirom na to da je Rio de Ženeiro ostvario dogovor s kineskim proizvođačem, prenosi Hina.

Predsjednik Žair Bolsonaro neprestano je izražavao prezir prema kineskoj vakcini, no njegova vlada odabrala je SinoVac nakon što je propao plan da se iz Indije uvezu 2 miliona doza vakcine koje je proizvela AstraZeneca u saradnji sa univerzitetom Oksford.

Bonus video: