SAD proglasile kinesku represiju nad Ujgurima genocidom

“Nakon pažljivog ispitivanja dostupnih činjenica, utvrdio sam da je Kina, pod vođstvom i kontrolom Komunističke partije, počinila genocid nad pretežno muslimanskim Ujgurima i ostalim etničkim i vjerskim manjinama u Sinđjangu”, rekao je Pompeo

6808 pregleda 200 reakcija 15 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters

Administracija odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa utvrdila je da je Kina počinila “genocid i zločine protiv čovječnosti” u svojoj represiji ujgurskih muslimana u regiji Sinđjang, saopštio je američki državni sekretar Majk Pompeo, dan pred inauguraciju novog predsjednika Džoa Bajdena.

Američki zvaničnici koji su novinare obavijestili o tom potezu rekli su da je “iscrpna dokumentacija (kineske) politike, praksi i zlostavljanja u Sinđjangu” koju je pregledao Pompeo dovela do zaključka da su takva djela činjena najmanje od marta 2017. godine.

“Nakon pažljivog ispitivanja dostupnih činjenica, utvrdio sam da je Kina, pod vođstvom i kontrolom Komunističke partije, počinila genocid nad pretežno muslimanskim Ujgurima i ostalim etničkim i vjerskim manjinama u Sinđjangu”, rekao je Pompeo u izjavi, kako prenosi Rojters.

“Vjerujem da je ovaj genocid u toku, da svjedočimo sistemskom pokušaju uništavanja Ujgura od strane kineske stranačke države”, dodao je šef američke diplomatije.

Kina je oštro osuđivana zbog kampova u Sinđjangu koje opisuju kao “centre za stručno osposobljavanje” za suzbijanje ekstremizma i osposobljavanja ljudi u novim vještinama, dok ih drugi opisuju kao koncentracione logore, podsjeća Rojters.

Bajdenova kampanja je prije predsjedničkih izbora 3. novembra rekla da se u kineskoj zapadnoj regiji Sinđjang dešava genocid. Ta regija je svjetski proizvođač pamuka, i SAD su prošle nedjelje uvele zabranu na uvođenje svih proizvoda od pamuka i paradajza iz te regije.

Bonus video: